Nog twee militairen aangehouden na 'coup' in Suriname

PARAMARIBO, 28 OKT. Tien van de vijftien veronderstelde coupplegers die tot dusver in Paramaribo werden aangehouden, zijn lagere militairen. Gisteren werden er opnieuw twee militairen gearresteerd, waarmee het aantal verdachten op vijftien komt.

In Paramaribo werd gisteren opnieuw driftig gespeculeerd over de achtergronden van de staatsgreep. Een van de geruchten wilde dat luitenant-kolonel Ernst Mercuur zich onder de arrestanten zou bevinden. Deze hoge militair staat bekend als een tegenstander van de vroegere legerleider Desi Bouterse. Mercuur, die door het huidige bewind terzijde is geschoven, liet gisteren echter weten dat hij zich “niet zal inlaten met onrechtmatige activiteiten”.

Inmiddels is zeker dat zich onder de arrestanten geen bekende oppositiefiguur bevindt. Naast de lagere militairen zijn zaterdag de eigenaar van de uitdeuk- en spuitgarage R. Bosnie en zijn broer aangehouden. Opvallend is dat deze familie bekend staat als aanhangers van de NPD van Bouterse en president Wijdenbosch. Zij zouden zich zaterdagavond hebben opgemaakt om wapens te bemachtigen en de Memre Boekoe-kazerne in te nemen. Op het plegen van een misdrijf om een omwenteling teweeg te brengen, staat in Suriname vijftien jaar gevangenisstraf. De leiders van een staatsgreep hangt twintig jaar tot levenslang boven het hoofd.

Wijdenbosch bracht gisteren geflankeerd door politiechef Carlo Hunsel een bezoek aan de politie-eenheid die - samen met militairen - de aanhoudingen verrichtte. Dit is het zogeheten A-team (arrestatieteam), een door Nederland in Curaçao opgeleide elite-eenheid die zich bezighoudt met vuurwapen- en drugscriminaliteit. De eenheid, die een grote mate van onafhankelijkheid aan de dag legt, stond in het verleden aan kritiek bloot, met name van de voormalige legerleider Bouterse. Wijdenbosch zei gisteren dat het A-team met het verijdelen van de coup “machtig werk” had verricht en beloofde het team in de toekomst “te ondersteunen om haar werk te blijven doen”.

De Surinaamse organisatie voor de rechten van de mens Moiwana '86 van activist Stanley Rensch liet gisteren weten politiek geweld af te keuren, maar niet te begrijpen waar president Wijdenbosch op doelt als hij zegt dat de coupplegers erop uitwaren het land te “destabiliseren”. De organisatie zegt te hopen “dat de president daarmee niet de middelen verbiedt waarmee in een democratische rechtsstaat actie gevoerd mag worden tegen een beleid waarmee men het niet eens is, ook als die acties uiteindelijk kunnen leiden tot de val van een regering”. Rensch liet gisteren desgevraagd weten aanwijzingen te hebben dat een aantal arrestanten is mishandeld. Door Moiwana ingeschakelde advocaten krijgen volgens Rensch nog altijd geen toegang tot de verdachten. Minister van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft gisteren de Nederlandse ambassade opdracht gegeven toezicht te houden op hun welzijn.

Het bericht over de mislukte staatsgreep komt op een moment dat de regering-Wijdenbosch in politieke problemen verkeert en het land in de greep is van sociale onrust. Daarom zijn er associaties met de decembermoorden van 1982, toen vijftien oppositiefiguren werden vermoord in Fort Zeelandia na een bericht over een couppoging. 'Destabilisatie' was toen een veelgebruikt woord.

De Surinaamse media spraken er gisteren hun verbazing erover uit dat Wijdenbosch niet van plan lijkt af te zien van zijn reis naar een conferentie van ACP-landen in Gabon komende maandag - een bijeenkomst van staatshoofden van voormalige koloniën in Afrika, het Caraïbische gebied en de Grote Oceaan. Volgens de krant De West is het van levensgroot belang dat Wijdenbosch het parlement snel uitleg geeft over de toedracht van de staatsgreep. Vandaag zal dat naar verwachting gebeuren.