Na zware verliezen op Wall Street; Wereldwijde val aandelenkoersen

NEW YORK/AMSTERDAM/SINGAPORE, 28 OKT. De koersen van aandelen zijn wereldwijd scherp gedaald, nadat de beurs van New York gisteren met ruim 554 punten (7,18 procent) een van de grootste correcties sinds 1987 doormaakte.

In Amsterdam opende de AEX-index vanmorgen meer dan tien procent lager, en zakte naar een dieptepunt van 764 punten, tegen een slot van 864 punten gisteren. Rond het middaguur waren de koersen iets hersteld, tot een verlies van 47,35 punten (5,5 procent). In heel Europa gingen aandelen hard achteruit met koersdalingen tot acht procent in Frankfurt rond het middaguur.

Handelaren keken gespannen uit naar de opening van Wall Street vanmiddag. Daar werd gisteravond een half uur voor sluitingstijd de handel stilgelegd, toen het Dow Jones-gemiddelde met meer dan 500 punten was gezakt.

Directe aanleiding voor de malaise is de zich verspreidende financiële crisis in Azië die, sinds de beurs van Hongkong op donderdag kelderde, ook in Europa en de Verenigde Staten zorgt voor een verkoopgolf van aandelen. Een nieuwe koersval in Hongkong zette gisteren de toon voor de glijvlucht van Wall Street.

De koersval ging gisteren, vannacht en vanmorgen met de klok mee over de wereld. In de vroege avond sloten de beurzen in Zuid-Amerika met koersverliezen tot 14,97 procent (São Paulo). New York volgde met een koersval van 7,18 procent. Tokio sloot vanmorgen op 4,26 procent verlies, waarmee de aandelenkoersen daar zijn gedaald tot het niveau van mei 1995. In Zuidoost-Azië, waar zich al sinds de zomer een financiële crisis voordoet, daalden de koersen tussen de zes en acht procent in Jakarta, Manila, Bangkok en Kuala Lumpur. De beurs van Hongkong, waar een krach van ruim 20 procent vorige week donderdag voor het eerst oversloeg van de Aziatische naar de Westerse beurzen, moest vanmorgen met 13,7 procent terug.

Parijs stond rond het middaguur op bijna acht procent verlies, Londen op bijna 7 procent en Duitsland op 8 procent. De beursautoriteiten in Parijs namen vanmorgen tweederde van de hoofdfondsen uit de handel om een koersval van meer dan tien procent te voorkomen. Ook België nam handelsbeperkende maatregelen. De Europese beurzen, die gisteren al met verlies afsloten, leden extra door de Amerikaanse dollar, die drie cent lager was op ruim 1,95 gulden. In Amsterdam hoorden Hoogovens, Philips en ASM Lithography tot de zwaarst getroffen aandelen. De AEX-index staat overigens nog steeds fors hoger dan de stand van 648 punten waar 1997 mee begon.

Officiële reacties waren spaarzaam. De Amerikaanse minister van Financiën, Rubin, zei gisteravond, dat “de Amerikaanse economie fundamenteel goed” is. Andere Westerse autoriteiten, zoals de Duitse minister van Financiën, Waigel, onthielden zich van commentaar. Obligaties dienden vanmorgen in Europa als vluchthaven, waardoor de rente op de Nederlandse kapitaalmarkt daalde van 5,66 procent tot 5,58 procent voor de tienjarige staatslening.