Maarten van Traa (1)

In NRC Handelsblad van 23 oktober staat in het hoofdredactioneel commentaar over het overlijden van Maarten van Traa “dat er nog maar weinig Kamerleden van zijn soort bestaan”.

De reacties op zijn overlijden tonen aan dat niet alleen politici, maar ook gewone Nederlanders zijn plotselinge overlijden als een zwaar verlies beschouwen. Waarom was hij zo'n bijzonder Kamerlid en politicus. Hij was intelligent, oprecht met een emotionele betrokkenheid en lastig, had een rotsvaste overtuiging en een ijzersterk geheugen, uitgebreide dossierkennis en doorzettingsvermogen, beschikte over een scherp verstand en kennis van zaken. Allemaal kwalificaties die in wisselende samenstelling op veel andere politici van toepassing zijn.

Hij was echter meer. Desgevraagd door een journalist verwoordde Wallage dat Van Traa ook wel lastig kon zijn, maar dat hij daar in zijn geval geen moeite mee had, omdat Maarten van Traa eerlijk en oprecht was en zijn eigen belangen altijd op de achtergrond stelde. Dat was het bijzondere aan Maarten van Traa, dat is wat hem zo geliefd maakte bij vriend en vijand. Maarten van Traa was eerlijk, onbaatzuchtig en fatsoenlijk. Kwalificaties die eigenlijk heel normaal zouden moeten zijn. Helaas is dat niet zo. Maarten van Traa was een witte raaf. Was hij een zwarte raaf geweest dan was het vertrouwen in de politiek veel groter en de kloof tussen de politiek en de kiezers waarschijnlijke veel kleiner geweest dan nu het geval is.

    • Hylke J.A.S. Tromp