Lokale partij favoriet in Meppel, niet in Emmen

In Drenthe worden morgen verkiezingen gehouden wegens een herindeling van elf gemeenten. De lokale partijen, vier jaar geleden nog goed voor ruim vijftien procent, staan in de peilingen op licht verlies. Behalve in Meppel.

MEPPEL, 28 OKT. De politici Kohnstamm, Melkert en Netelenbos bezochten de afgelopen weken Meppel om hun lokale partijgenoten bij te staan in de verkiezingscampagne hier. Lijstduwer en oud-wethouder van de gemeentelijke partij Stadswacht, H. Jansen (54), kan niet terugvallen op zulke bekende namen, maar onderstreept ze ook niet nodig te hebben. “Belachelijk die landelijke kopstukken hier”, oordeelt hij. “Wij kunnen het zelf. Wij moeten elke stem verdienen. Doen we het niet goed, dan worden we daar over vier jaar op afgerekend. Daardoor houd je een knokkersmentaliteit.” Een afrekening door de kiezers is tot op heden uitgebleven, of het moet er een in positieve zin zijn: in negentien jaar tijd groeide de Stadspartij met zes van de negentien zetels uit tot de grootste in Meppel. Het sterke punt van de Stadswacht is dat de partij de burger blijft betrekken bij onderwerpen die in de stad spelen, zegt Jansen. “Wij voeren in feite vier jaar campagne. Alle zaken koppelen we terug naar de burgers.” Dat gebeurt onder meer door het vier keer per jaar uitgeven van een krant die huis-aan-huis wordt verspreid, en door Meppelaars op straat te interviewen over gemeentelijke zaken.

De Stadswacht is bijna twintig jaar geleden ontstaan uit een actiegroep die in de Drentse handelsstad met ruim 25.000 inwoners (na de herindeling bijna 29.000) ageerde tegen het dempen van stadsgrachten. Het logo van een grimmig kijkende buldog (“we fungeren als waakhond”, stelt Jansen) siert nog steeds de gele verkiezingspamfletten. Vier jaar geleden won de partij een zetel, maar bleven de Stadswachters buiten het college. Dit jaar moet het anders gaan, want nog eens vier jaar oppositie voeren is iets dat de kiezers van de Stadswacht niet pikken, weet Jansen, zelf wethouder tussen 1990 en 1994 en momenteel kandidaat-wethouder. “'Nou in het college. Niet weer erbuiten', horen we vaak.”

In een zaaltje van hotel Worst zijn ongeveer zeventig mensen, overwegend veertigers, vijftigers en zestigers, afgekomen op een lijsttrekkersdebat. 'Grote stad-problemen' zoals drugsoverlast of zinloos geweld spelen niet in Meppel. Hier zijn de belangrijke thema's de aanleg van een tunnel die twee te sluiten spoorwegovergangen moet vervangen, het opknappen van molen De Vlijt en de restauratie van de sluisbrug. Een peiling van de Drentse Courant voorspelt een nek-aan-nek-race tussen Stadswacht (nu zes zetels) en de VVD (nu drie). VVD-lijsttrekker en wethouder J. Geldorp-Pantekoek denkt aan vier “en werkt aan vijf zetels”. Ze ontkent niet dat ze als lokale VVD deels “meelift” met het succes van het paarse kabinet. “Maar ook ons eigen optreden speelt mee.” Lijsttrekker M. Boon van de Stadswacht zegt te rekenen op zeven zetels. “Dan dans ik de polonaise. Halen we er acht, dan sta ik niet voor mezelf in.”

Emmen zal na de samenvoeging met het achtduizend inwoners tellende Schoonebeek met 105.000 inwoners de grootste gemeente van Drenthe zijn en na Groningen de tweede van Noord-Nederland. De voorspellingen voor de gemeentelijke partijen zijn hier minder gunstig. Twee groeperingen doen er mee: de OPSVD (Onafhankelijke Partij Stad van Dorpen) en ONE (Onafhankelijk Nieuw Emmen), maar uit een enquête van de Drentse Courant bleek dat geen van de honderd ondervraagden beide partijen kende.

C.M. Hendriks is lijsttrekker van ONE, dat verwarrenderwijs nu nog Onafhankelijke Partij Schoonebeek heet. Hendriks is nog twee maanden wethouder en loco-burgemeester van de op te heffen gemeente Schoonebeek. Zij gokt toch op één, mogelijk twee zetels. Ze denkt dat vooral de Schoonebeekers hun stem zullen geven aan haar ONE. “We zijn daar bekend als bestuurders en genieten het vertrouwen van de mensen.”

In de campagnes hamerde ze erop dat het tijd wordt dat de gemeente Emmen, de laatste jaren geplaagd door interne affaires en bestuurlijke crises, zich nu eindelijk op de burger gaat richten. “In plaats van met zichzelf bezig te zijn. Het was gewoon een puinhoop, waar de burgers de dupe van zijn geworden.”