Licht herstel na zware koersval bij opening koersen

AMSTERDAM, 28 OKT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend, in reactie op de dramatisch lagere beurzen van New York en Hongkong, met 10 procent gedaald. Later trad herstel op. De toonaangevende AEX-index stond vroeg in de middag op 809,56 punten, een verlies van bijna 6 procent (51,60 punten).

AMSTERDAM De mineurstemming was een rechtstreeks gevolg van de aanhoudende malaise in Hongkong en de hevige reactie van Wall Street hierop. Daar kelderden de aandelenkoersen respectievelijk 13 procent en 7 procent in waarde. Van bijkomende negatieve invloed was de dollarkoers, die bijna vier cent daalde tot 1,9485 gulden. Gisteren verloor de dollar ook al bijna twee cent.

Amsterdam was geen uitzondering op de andere Euroepse beurzen. Vroeg in de middag stond Frankfurt op 7,6 procent verlies en Londen op 4,7 procent. In Parijs, waar de handel in de hoofdfondsen door de snelle koersdaling even werd stilgelegd, stond na het middaguur op een verlies van 7,8 procent.

In Amsterdam gingen de koersen zonder uitzondering met guldens tegelijk omlaag. Ahold, Hoogovens, Philips en ASM Lithography liepen vanochtend de grootste schade op. Midden op de dag zagen beleggers de lage koersen weer als koopsignalen waardoor de koersen weer gingen stijgen. Ahold noteerde 48,70 een verlies van 3,10. Hoogovens verloor 12,60 gulden en noteerde vroeg in de middag 92,90 gulden. Philips verloor 16 gulden op 136,50 en ASM Lithography daalde 14,50 op 139 gulden.

De andere internationals hadden het vanochtend eveneens zwaar te verduren. KLM leverde 5,40 in op 62 gulden, Unilever 8 gulden op 95,10 en Koninklijke Olie 5,80 op 98,00 gulden.

Ook onder de kleinere fondsen was het koersverlies groot. Gucci, producent van luxe lederwaren spande de kroon met een verlies van 12,10 op 61,90 gulden. Verder zaten de hightechfondsen Simac, Ordina Beheer, Toolex Alpa en BE Semiconductors in de verdrukking; gemiddeld daalden zij zo'n 13 procent in waarde.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York zijn maandag dramatische koersverliezen geleden. Het verlies voor de Dow Jones-index was een half uur voor het sluiten van de beurs opgelopen tot 554,02 punten (7,2 procent) op een stand van 7161,39. Het beursbestuur besloot daarop de handel vervroegd te stoppen. De koersval op Wall Street was in punten de grootste op één dag in de geschiedenis.

HONGKONG De Hang Seng-index sloot vanochtend ruim 13,7 procent (1438,31 punten) lager op 9059,89 punten. In absolute cijfers was dat het grootste verlies ooit voor Hongkong.

TOKIO De Nikkei-index in Tokio eindigde 725,67 punten of 4,3 procent lager op 16.312,69. Vlak na opening leek het niet hard te gaan, maar al tijdens de ochtendhandel maakten de koersen een duikvlucht tot onder de psychologisch belangrijke grens van 16.500 punten. Zo laag heeft de Nikkei sinds augustus 1995 niet gestaan.

MOSKOU De Russische beursautoriteiten hebben vanmiddag om twee uur plaatselijke tijd de aandelenmarkt van Moskou heropend. Om elf uur in de ochtend hadden zij besloten de handel voor drie uur stil te leggen in reactie op sterke koersdalingen. De meest verhandelde fondsen, waaronder de energieconcern Lukoil en Surneftegaz moesten verliezen tussen van 15 of 20 procent incasseren, zo meldden handelaren. Enkele kleinere fondsen hadden dalingen van 60 procent.

Inmiddels zijn de beursautoriteiten, de centrale bank en het ministerie van Financiën bijeengekomen om de gang van zaken te bespreken.

In Moskou wordt geen achteruitgang verwacht.