Liberalen winnen bij plaatselijke verkiezingen Colombia

BOGOTA, 28 OKT. De Liberale Partij van president Ernesto Samper heeft bij de lokale verkiezingen in Colombia succes geboekt. Volgens officiële schattingen is de opkomst 49 procent, waarnemers houden het op 45 procent.

De Liberale Partij heeft 19 van de 32 provinciale gouverneurschappen gewonnen, tegen 4 voor de Conservatieven. Ook zouden er ten minste 412 liberale burgemeesters zijn benoemd, tegenover 301 conservatieve. Tussen beide grote partijen bestaan slechts marginale verschillen. Vrijwel iedereen die durfde te stemmen, bracht zondag tevens een 'groene stem' uit voor de vrede. Dit is een initiatief van Colombiaanse groepen voor de rechten van de mens, die naast de reguliere stembussen hun eigen stembus mochten opstellen.

President Samper liet gisteren tijdens een tv-toespraak weten dat de opkomst “de hoogste is in de Colombiaanse geschiedenis” en dat het linkse verzet derhalve een zware nederlaag heeft geleden. De marxistische verzetsbewegingen FARC en ELN hadden opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen.

De regering stelt dat er in twintig van de 1.072 gemeenten niet is gestemd, de media menen echter dat in ten minste 150 gemeenten de kiezers wegbleven uit angst voor represailles. In andere plattelands-districten was de opkomst zeer laag. Zo werd in Murindo in de roerige provincie Antioquia een burgemeester met één stem gekozen. In San Fransisco in dezelfde provincie bezorgden verkiezingsfunctionarissen de stembussen huis-aan-huis om mensen zover te krijgen dat ze toch een stem uitbrachten. Dat leverde uiteindelijk 17 stemmen op.

In de grote steden was de opkomst juist opvallend hoog. In de hoofdstad Bogota stonden lange rijen voor de stemlokalen. Door fouten in de organisatie sloten de lokalen terwijl er nog mensen voor de deur wachtten. (AFP, Reuter)