Journalmakers

Overal in Europa wachten journaalredacties op beeld bij het verhaal. “And the Pope is especially for the Poles, of course.” Mieneke Rothfusz (55) staat via een open geluidsverbinding in contact met nieuwsredacties in Oost- en West-Europa en landen rond de Middellandse Zee.

Iemand van de RAI heeft haar net gezegd dat hij onder meer beelden van de Paus naar Genève zal sturen. Vanuit dat punt wordt zo'n twintig keer per dag een selectie van nieuwsmateriaal verspreid, zodat de journaals het voor eigen gebruik kunnen tapen. Rothfusz is door de NOS uitgeleend aan de EBU, de Europese samenwerking van voornamelijk publieke omroepen en is als nieuwscoördinator verantwoordelijk voor de inhoud van de uitwisselingen. Ze doet dat afwisselend met collega's in Noorwegen, Ierland en Frankrijk. “Ik bepaal waaruit de journaalredacties kunnen kiezen en als ze zeggen 'hé daar heeft dat mens niet aan gedacht', dan hangen ze wel aan de lijn.” Op vier tv's volgt ze de ontwikkelingen. Rothfusz doet het werk al dertig jaar, waarvan twintig als news editor en weet wat de redacties willen hebben. “Het klinkt arrogant, maar tevreden zijn ze.” (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)