Intel koopt chipsactiviteit van Digital

BOSTON, 28 OKT. Chipfabrikant Intel neemt van computermaker Digital Equipment de chipfabricage-activiteiten over voor een bedrag van 1,5 miljard dollar. Met de overeenkomst komt een einde aan een conflict tussen beide bedrijven dat ontstond toen Digital Intel beschuldigde van diefstal van haar technologie.

Intel maakte gisteren bekend dat het 700 miljoen dollar betaalt voor Digitals operationele activiteiten rond de zogenoemde Alphachip. Daartoe behoren drie productiefaciliteiten (in Hudson, Jeruzalem en Austin). Het ontwerpteam van Digital, dat werkt aan een nieuwe generatie microprocessoren voor de zakelijke markt, blijft bij Digital. Volgens een bron die goed op de hoogte is van de onderhandelingen ontvangt Digital ook een bedrag van 800 miljoen dollar voor licentie- en patentovereenkomsten. Intel, de grootste halfgeleiderfabrikant ter wereld, maakt gisteren ook bekend de prijs van zijn Pentium-chips met gemiddeld 20 procent te verlagen. In augustus ging de prijs ook al sterk naar beneden. De productiekosten ontwikkelen zich dusdanig dat de chips goedkoper kunnen worden. (AP)