Feyenoord ontslaat trainer Arie Haan

ROTTERDAM, 28 OKT. Feyenoord heeft vanmorgen trainer Arie Haan ontslagen. J. van den Herik, de voorzitter van de Rotterdamse voetbalclub, noemde het ontslag in een schriftelijke verklaring onvermijdelijk. “Ik betreur het dat ik dit besluit in het belang van Feyenoord heb moeten nemen, maar ik merkte dat Arie vergeefs tegen de stroom oproeide.”

De tegenvallende resultaten van de afgelopen week (drie nederlagen op rij) gaven de doorslag, zei Van den Herik. “Ik heb Haan een verdere confrontatie met de pers en het publiek willen besparen. Het is duidelijk dat ik er een heel vervelend gevoel over heb, omdat we binnen de organisatie prettig met hem hebben gewerkt. Ik ben blij dat hij heeft laten weten het besluit te accepteren.”

Tweede trainer Geert Meijer neemt voorlopig de taken over. Feyenoord verwacht pas over enkele weken de opvolger van Haan bekend te kunnen maken.

Twee jaar geleden trad Haan (48) aan als opvolger van de ontslagen Willem van Hanegem. Het contract met zijn toenmalige werkgever, PAOK Saloniki uit Griekenland, werd na tussenkomst van de rechter ontbonden. PAOK wilde Haan aan zijn contract houden, maar de rechter besliste anders. Daarvoor was Haan als trainer actief bij Standard Luik, Nürnberg, VfB Stuttgart, Anderlecht en Antwerp. Met Anderlecht veroverde hij in 1986 en '87 de Belgische landstitel, in 1993 met Standard Luik de Beker van België. In 1989 leidde hij VfB Stuttgart naar de finale van het UEFA-Cuptoernooi.

Haan, wiens contract nog doorliep tot medio '99, bracht zijn spelers voor de ochtendtraining zelf op de hoogte van zijn vertrek. Daarna ging de oefenmeester winkelen met zijn vrouw. “Ik ben weg”, was zijn enige commentaar.

De spelers wilden na de training niets zeggen. Vanmiddag hadden zij een gesprek met het bestuur. Feyenoord, dat vijfde staat in de competitie met dertien punten achterstand op koploper Ajax, speelt morgen een thuisduel tegen Fortuna Sittard.