Ex-korpschef gaat in beroep tegen ontslag

ROTTERDAM, 28 OKT. Ex-korpschef Brinkman van de Rotterdamse politie gaat in beroep tegen het besluit van minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) hem per 1 januari 1998 ontslag te verlenen.

Brinkman eist dat een nieuw onderzoek wordt ingesteld naar de mogelijkheid of hij in zijn functie kan terugkeren “of een einduitspraak over een schadevergoeding”. Dit heeft Brinkmans advocaat, mr. C. van Leeuwen, vanochtend bekendgemaakt.

Minister Dijkstal deelde de Tweede Kamer gisteren mee dat hij het eerder opgeschorte ontslag van Brinkman als korpschef van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond handhaaft. Het ontslag van de oud-generaal gaat per 1 januari 1998 in.

Het voorstel van Brinkman een arbitragecommissie te benoemen, heeft Dijkstal afgewezen. “Een snelle regeling is daarmee niet haalbaar gebleken”, aldus mr. van Leeuwen.

De ontslagen hoofdcommissaris heeft volgens Dijkstal geen recht op een gouden handdruk. Brinkman komt volgens Dijkstal in aanmerking voor de “gebruikelijke wachtgeldregeling” voor ambtenaren. Die bedraagt 100 procent van het laatstgenoten inkomen, gedurende de eerste 18 maanden en vervolgens 70 procent tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Voor korpschefs is dat 60 jaar. Brinkman, die onlangs 50 jaar werd, eist volledige doorbetaling van zijn salaris (14.500 gulden bruto per maand) inclusief toeslagen en pensioenvoorziening tot het zestigste jaar. De termijn van anderhalf jaar met volledig salaris is volgens Dijkstal een gebruikelijke termijn bij de rijksoverheid om een nieuwe baan te kunnen zoeken.

Brinkman heeft behalve doorbetaling van zijn salaris tot zijn zestigste jaar vier ton geëist wegens geleden immateriële schade.

Volgens Dijkstal is daarvoor geen enkele reden. “Van enig onrechtmatig handelen leidend tot de aantasting van de eer en goede naam van Brinkman is geen sprake”, aldus de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komen de kosten van de wachtgeldregeling voor het grootste deel voor rekening van de regio Rotterdam/Rijnmond.