Europa wordt ook meegesleept in val

LONDEN / FRANKFURT, 28 OKT. De grote koersverliezen die Wall Street en de aandelenmarkten in het Verre Oosten te verwerken hebben gekregen, hebben vanochtend hun uitwerking op Europa niet gemist. Over een breed front kelderden de indices in onder meer Frankfurt, Londen, Parijs en Amsterdam.

De neerwaartse trend werd in Frankfurt, een van de grootste beurzen van Europa, nog vóór de officiële handel duidelijk. Daar gaf de DAX-index een daling van bijna 11,7 procent te zien.

Londen volgde. Onmiddellijk na de opening schoot de FTSE-index van de honderd meest verhandelde aandelen 5,5 procent naar beneden. Het verlies liep al rap op tot meer dan 8 procent. Milaan noteerde een daling van 6,4 procent. In Parijs bedroeg de klap 9,1 procent.

De beursautoriteiten in de Franse hoofdstad namen in lijn met de regels de meeste hoofdfondsen uit de handel. Grote verkooporders zouden anders een daling van meer dan 10 procent tot gevolg hebben gehad. Slechts zestien van de veertig aandelen uit de CAC-index werden in de loop van de ochtend verhandeld.

Een aantal grote bedrijven, waaronder Alcatel Alsthom, Elf Aquitaine en Bic bleef vooralsnog een daling bespaard. Handelaren kregen weliswaar verkooporders binnen maar konden geen belangstellende kopers vinden.

Amsterdam kon evenmin aan de onrust ontsnappen. De AEX-index verloor binnen enkele minuten meer dan 10 procent. In de loop van de ochtend volgde echter een voorzichtig herstel tot een min van 6,7 procent. Ook elders in Europa trokken de koersen licht aan. Duidelijk was echter dat dit slechts zeer aarzelend gebeurde.

“Absolute chaos”, bestempelde een handelaar in Frankfurt. “Ik heb geen idee waar dit naar toe gaat. Wat de beurs van New York vanavond gaat doen, zal bepalend worden.” Het einde is nog niet in zicht, luidde de overheersende gedachte in het financiële centrum van Duitsland. Veel handelaren bestempelden de jongste gang van zaken als een overreactie.

Beleggers vluchtten massaal in obligaties. Deze stukken worden door hun vastrentende waarden als een veiliger belegging gezien.

De koersen gingen ook in de minder toonaangevende hoofdsteden van Europa hard omlaag. Stockholm incasseerde een tik van 9,4 procent, Mardrid zakte 12,8 procent, Lissabon 6,6 procent, terwijl de achteruitgang in Brussel 7,6 procent bedroeg. Zürich moest 9,9 procent omlaag. (AP, Reuter)