Domino-effect na paniek Hongkong

SINGAPORE, 28 OKT. De koersen op de beurs van Hongkong, die de afgelopen dagen al sterk daalden, kregen vandaag een nieuwe klap in reactie op de koersval op Wall Street. Massale paniek onder beleggers duwde de Hang Seng index naar een verlies van bijna 14 procent.

De stemming op de beurs van Hongkong had wederom een domino-effect op andere Aziatische beurzen, al was nergens de klap zo groot als in de voormalige Britse kroonkolonie. In Japan bleef de schade vandaag relatief beperkt. De Nikkei-index sloot 725,67 punten of 4,3 procent lager op 16.312,69. Aan het begin van de dag schoten de aandelenkoersen nog onder de psychologisch belangrijke barrière van 16.500 punten, het laagste niveau van Nikkei sinds de zomer van 1995.

Ook in Hongkong schoot het koersgemiddelde vanmorgen door een psycholgische grens, van 9.000 punten, die een groot aantal computergestuurde verkoopprogramma's in werking zette. De Hang Seng index trok later weer wat bij en sloot uiteindelijk op 9.059,89 punten. Volgens handelaren werden zowel vandaag als gisteren grote partijen aandelen opgekocht door Chinese en Hongkongse bedrijven. Uit bescherming voor verdere koersval kochten deze bedrijven hun eigen aandelen.

De autoriteiten in Hongkong wezen vandaag voor de oorzaak van de nieuwe koersdaling naar Wall Street. Maar volgens analisten is de overgewaardeerde, dure Hongkong dollar, die nog steeds is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, nog steeds de hoofdoorzaak voor het slechte sentiment op de Hongkongse beurs.

Ook de vrees voor nog hogere rentetarieven is groot in Hongkong. De monetaire autoriteiten hebben de afgelopen dagen een aantal rentetarieven sterk laten stijgen zodat het voor valuta-speculanten, waaronder ook veel banken, duurder is geld te lenen. Zo wordt een aanval op de Hongkong dollar ontmoedigd. Maar in reactie op de hogere rente dalen de koersen van de aan de beurs genoteerde banken en zakken ook de koersen van onroerendgoedfondsen, die een groot deel van de beurs in handen hebben, opvallend sterk.

De beurzen in overige delen van Azië blijven lijden onder de trend in Hongkong. In de Filippijnse hoofdstad Manila bereikte de koersindex na een daling van ruim 6 procent de laagste stand van de afgelopen vier jaar. Ook in Jakarta, Bangkok en Singapore schoten de aandelenkoersen sterk omlaag. Beleggers verliezen volgens analisten het vertrouwen in de autoriteiten in landen als Indonesië en Thailand die bijzonder traag blijken bij de uitvoering van noodzakelijke reddingsprogramma's voor hun zieltogende economieën. Steeds meer beleggers in Azië zoeken hun heil in goud als relatief veilige belegging.

De eerste beleggers die vanmorgen konden reageren op de koersval op Wall Street waren actief op de beurzen van Australië en Nieuw-Zeeland. De economische crisis in Azië is steeds heviger voelbaar in deze landen. Aziatische investeerders zijn de afgelopen jaren zeer actief geweest, zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland. Nu blijken veel Aziaten hun geld terug te trekken uit beide landen en groeit de vrees dat de toerisme-industrie in beide landen een forse terugslag te verwerken krijgt. De beurs van Sydney daalde vandaag ruim tien procent. In Nieuw-Zeeland was de koersval vrijwel even groot.