'De paniekhazen van half tien zijn weer weg'

Batterijen camera's en nerveuze handelaren: de spanning was vanmorgen te snijden op het Damrak.

AMSTERDAM, 28 OKT. “Hou je stukken vast, jongens”, schreeuwt een handelaar over de galmende Amsterdamse effectenbeurs. Een zinloze smeekbede, want iedereen lijkt zo vlak voor de opening van de beurs aandelen te willen verkopen. De digitale klok heeft nog maar vier minuten weg te tikken. De angst voor een kleine crash zit er na de zware val van Wall Street en Hongkong goed in.

Effectenhandelaren op het Damrak nemen posities in en wachten gespannen de gong af. Ook directeur J. Brouwer van de effectenbeurs is op de vloer. “Het wordt heel spannend”, zegt hij, turend naar het koersenbord. Op het balkon staat, net als gisteren, een batterij tv-camera's.

Directeur O. Ooms van het hoekmansbedrijf Coffeng & Co kijkt omhoog naar alle media-aandacht. “Als ik nu met mijn handen in m'n haar ga zitten, staat morgen mijn foto in de krant. Ze zien het liefst paniek, maar dat valt hier allemaal wel mee. Okay, ik geef toe dat zelfs bij een ervaren man als ik het hart straks sneller klopt.”

De gong klinkt en de koersgrafiek van de beursgraadmeter AEX-index raakt in een vrije val. Eén voor één laat het grote noteringenbord de openingskoersen van de aandelenfondsen zien. Na een paar minuten landt de AEX-index van de 25 meest verhandelde fondsen op 774,56 punten, een daling van 10 procent. Zelfs na het eerste kwartier zet de daling door naar het niveau van 764,97, bijna honderd punten onder het slot van gisteren.

Zelfs Ooms reageert verbaasd. “Dit is wel iets lager dan ik had verwacht. Zeven à acht procent daling leek mij reëel.” Ahold was vanmorgen grootste daler onder de hoofdfondsen met een val van bijna 14 procent naar 44,60 gulden.

Particuliere beleggers belden vanmorgen massaal naar de beursorder-telefoonlijnen om hun stukken te verkopen. De Postbank had haar bezettingsgraad met de helft opgevoerd. Bij de volledig geautomatiseerde beursorderlijn VEB Bottomline viel op dat beleggers behoefte hadden aan een mondelinge toelichting van bankmedewerkers om de beursstemming beter te kunnen aanvoelen.

In de loop van de ochtend herstelden de koersen zich enigszins. Een bankier die orders van particulieren aanneemt maakt opgelucht de voorlopige balans op. “De paniekhazen van half tien zijn weer weg. Particuliere kopers stappen weer in. Ze kopen nu al weer twee keer zoveel als dat ze verkopen.”