Celstraffen voor dodelijke mishandeling

ROTTERDAM, 28 OKT. Wegens het opzettelijk toebrengen van ernstig lichamelijk letsel met de dood als gevolg heeft de rechtbank in Zwolle Michel van IJ. (22) en Peter de G. (26) conform de eis van de officier van justitie veroordeeld tot respectievelijk twee jaar gevangenisstraf waarvan één voorwaardelijk en drie jaar celstraf.

Tegen de derde verdachte, Bas S. (17), had de officier twee jaar jeugddetentie geëist. De rechter heeft hem conform deze eis veroordeeld.

Het drietal mishandelde in de nacht van 21 op 22 juni de 24-jarige Roelof Otten uit Lelystad, die als gevolg daarvan op 6 juli overleed aan hersenletsel. Officier van justitie I. Vermeulen had het drietal aanvankelijk doodslag ten laste gelegd, maar zij kon niet bewijzen dat er opzet om te doden in het spel was geweest.

Onder invloed van alcohol en softdrugs kwamen de drie verdachten die nacht uit een kroeg in Lelystad. Op weg naar huis zagen ze Otten die zich volgens Michel van IJ. “verdacht gedroeg”.

Otten, onder invloed van alcohol en pillen, reageerde nauwelijks op de vraag wat hij bij de auto deed en volgens de verdachten sprak hij “met dubbele tong”.

Daarop sloeg hoofdverdachte Peter de G. hem met zijn vuist op de linkerslaap, Michel van IJ. gaf hem een schop en een vuistslag en Bas S. trapte nog eens na.

De drie lieten Otten bewusteloos achter. Michel van IJ. belde een vriend en vroeg hem te gaan kijken of Otten nog op straat lag. De vriend zag niemand.

Het slachtoffer had echter nog even in verwarde toestand rondgezwalkt en was vervolgens in elkaar gezakt. Enkele uren later werd Otten in coma gevonden.

In het VU-ziekenhuis in Amsterdam overleed hij op 6 juli aan de gevolgen van hersenletsel.