Camera's registreren mishandeling kinderen

LONDEN, 28 OKT. Zolang de artsen en verpleegsters in de kamer rondliepen, waren ze poeslief voor hun kroost. Maar zodra het ziekenhuispersoneel uit het zicht verdween, werden de kinderen geslagen of geschopt of werd hun keel dichtgeknepen. Een moeder brak de arm van haar kind, een andere duwde een tandenborstel in de keel van haar 3-jarige dochtertje.

De feiten kwamen aan het licht dankzij geheime videocamera's in ziekenhuiskamers waar kinderen werden verpleegd wegens klachten als bewustzijnsverlies en blauw aanlopen. In alle gevallen hadden de dokters sterke aanwijzingen dat er sprake was van mishandeling.

De videobeelden vormden een onderdeel van een studie naar kindermishandeling. Ze werden gemaakt in twee Britse ziekenhuizen, bij 39 daar verpleegde kinderen. In 33 gevallen is tot vervolging van de ouders overgegaan, 38 kinderen werden onder de hoede van de kinderbescherming geplaatst.

De artsen hebben ook een juridisch onderzoek laten instellen naar de 41 broertjes en zusjes van de onderzochte kinderen. Twaalf van hen bleken in de afgelopen jaren zonder duidelijke oorzaak te zijn overleden. Na publicatie van de onderzoeksresultaten hebben vier ouders bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood van in totaal acht kinderen.

Volgens kinderarts Richard Krugman zou het onderzoek verplichte kost moeten zijn “voor medici en kinderverzorgers die zich niet kunnen voorstellen dat kinderen worden mishandeld en gedood”. Het laat volgens de arts zien dat de samenleving waakzaam moet zijn voor de risico's van kindermishandeling binnen het gezin. (AP, AFP)