Budgettekort VS laagste in ruim 20 jaar

WASHINGTON, 28 OKT. Het tekort op de federale begroting van de Verenigde Staten is in het eind september afgelopen financiële jaar onverwacht scherp gedaald van 107,3 miljard dollar tot 22,6 miljard dollar (44 miljard gulden).

Dat heeft president Clinton gisteren bekendgemaakt.

Het bedrag is het laagste sinds 1974 en in verhouding tot de omvang van het bruto binnenlands product met 0,3 procent het laagste sinds 1970. Het Amerikaanse tekort is het laagste van alle grote industrielanden.

De regering dacht aan het begin van het begrotingsjaar nog dat het tekort wat zou oplopen naar 125,6 miljard dollar. De raming was in augustus al fors verlaagd naar 37 miljard dollar. De meevaller is vooral te danken aan de gestage groei van de Amerikaanse economie en de daarmee samenhangende stijging van de belastinginkomsten..

Volgens president Clinton bewijst de scherpe daling van het tekort het succes van zijn in 1993 ingezette beleid. Hij onderstreepte gisteren dat alleen zijn eigen Democratische partij het plan voor tekortreductie destijds steunde. “Het is tijd voor de neestemmers toe te geven dat ze het verkeerd hadden. Het heeft gewerkt en Amerika is er beter aan toe.”

Eerder dit jaar kwamen Clinton en het door Republikeinen gedomineerde Congres overeen het budgettekort in 2002 tot nihil terug te brengen. Nu het tekort veel sneller daalt zijn Democraten en Republikeinen al de discussie begonnen wat er met eventuele overschotten moet gebeuren. Sommigen willen belastingverlagingen, anderen bepleiten aflossing van de overheidsschuld van 5 biljoen dollar.

Regeringsfunctionarissen hebben overigens gewaarschuwd dat het tekort volgend jaar mogelijk zal oplopen door belastingverlagingen.

De Amerikaanse regering geeft sinds 1969 meer uit dan ze binnenkrijgt. Onder de Republikeinse presidenten Reagan en Bush liepen de tekorten op tot astronomische niveaus. Het hoogtepunt werd bereikt in het jaar 1992 met een tekort van 290 miljard dollar. (Reuter, AP, APF)