Borderliners

Volgens NRC Handelsblad van 17 oktober zou er bij de overheid te weinig informatie bestaan om beleid te kunnen vormgeven tegen straatgeweld.

Minister Borst (Volksgezondheid) noemde onlangs in NOVA als verklaring voor straatgeweld naast het 'zeer verontrustende' alcoholgebruik 'een falende opvoeding'. Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat er een goed onderbouwde relatie bestaat tussen persoonlijkheidsstoornissen en misdaad (70-80% van de delinquenten heeft een persoonlijkheidsstoornis), alcoholisme (60-70% van de alcoholici heeft een persoonlijkheidsstoornis) en drugsgebruik (70-80% van de chronische drugsgebruikers heeft een persoonlijkheidsstoornis).

De 'borderline persoonlijkheidsstoornis' komt van de persoonlijkheidsstoornissen het meest voor en heeft als centraal kenmerk impulsdoorbraken. Veel 'borderliners' kunnen tegenwoordig goed geholpen worden door ambulante vormen van psychotherapie door in deze problematiek gespecialiseerde psychotherapeuten. Voor een klein deel van de meest ernstig geproblematiseerde borderline-patiënten is intensieve klinische psychotherapie 'een laatste kans'.

Deze gegevens in aanmerking genomen is het extra schrijnend dat het financieel beleid van de overheid er de oorzaak van is dat de H.C. Rümke Groep in Zeist zich genoodzaakt ziet de gezaghebbende en de gespecialiseerde borderlinekliniek 'de Juttenhof' in Zeist te sluiten.