Bestuurder Tung Chee-hwa geeft Wall Street de schuld; Val Hongkong bij valutavrees

SINGAPORE, 28 OKT. In de zakencentra van Hongkong en Singapore rinkelen dezer dagen onafgebroken telefoons. Niet alleen binnen in de vele bankkantoren waar de beurscrisis voor veel stress en overuren zorgt, maar ook op straat waar kleine beleggers zich via piepers en mobiele telefoons op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

“Mijn vrienden geven me via dit apparaat de laatste koersen door en adviseren me wanneer ik moet verkopen”, zegt cameraman Joe Phua. De 32-jarige Singaporees verloor de afgelopen dagen een fors deel van zijn persoonlijke aandelenportefeuille. Zijn oude tante verloor nog veel meer. “Ze had haar geld beter onder haar kussen kunnen laten liggen, zoals vroeger. Maar dit is nu eenmaal een gokmaatschappij en iedereen is de laatste jaren in aandelen gestapt.”

Vandaag kreeg de effectenbeurs van Hongkong opnieuw een klap te verwerken en wederom voelden alle beurzen in de regio dat. Na de 18 procent koersval van vorige week en de daling van bijna 6 procent gisteren verloor Hongkongs Hang Seng index vandaag nog eens 13,7 procent. Het koersgemiddelde op de Hongkong-beurs, beweegt zich in de richting van de 8.000-puntengrens.

Deze zomer, kort na de overdracht van Hongkong aan China, schommelde de index nog rond 16.000 punten en wezen de nieuwe machthebbers vanuit Peking trots op de economische kracht van Azië's belangrijkste financiële centrum. Nu, amper vier maanden nadat de Britten zich uit hun kroonkolonie terugtrokken, lijdt Hongkong onder de politieke beslissing als laatste in Azië de eigen munt te blijven koppelen aan de Amerikaanse dollar.

Loslaten van de koppeling zou gezichtsverlies betekenen en valuta-speculanten in de kaart spelen. “De fundamenten van onze economie zijn solide. We houden vast aan de koppeling aan de Amerikaanse dollar”, zei Tung Chee-hwa, de nieuwe politieke leider in Hongkong, vandaag na een spoedberaad met zijn kabinet naar aanleiding van de crisis.

De dure Hongkong-dollar wordt in de markt nog steeds gezien als de voornaamste oorzaak voor de aanhoudende koersdalingen in Hongkong. Beleggers zijn bang dat Hongkong, in navolging van andere Aziatische landen, uiteindelijk zal bezwijken onder de druk van valutaspeculanten en zijn dollar vervolgens zal devalueren. Massaal nemen beleggers daarom nu het zekere voor het onzekere en verkopen hun in Hongkong-dollars genoteerde aandelen.

Tung trachtte vandaag de aandacht bij de angstige beleggers te verleggen naar Wall Street door de Amerikaanse beurs als de enige oorzaak voor de koersdalingen van vandaag in Hongkong aan te wijzen. Daarin had hij overigens niet helemaal ongelijk. Want door de grote mate van liquiditeit op de beurs van Hongkong, waardoor beleggers makkelijk en snel aandelen kunnen kopen en verkopen, werd Hongkong vandaag heel direct het slachtoffer van de Amerikaanse mini-krach. Grote beleggers die gisteren miljoenen dollars kwijtraakten door de koersval op Wall Street, wilden zo snel mogelijk hun overige beleggingen veiligstellen. De eerste kans daartoe kregen ze vandaag door hun aandelen op de beurs in Hongkong te verkopen.

Maar Tungs afleidende woorden konden de neerwaartse trend niet keren. En ook vanuit het Chinese vasteland kwamen vandaag signalen dat men de toekomst voorlopig niet al te rooskleurig ziet. Zo hebben verschillende Chinese staatsondernemingen inmiddels besloten hun beursgang in Hongkong uit te stellen. Zij volgen het advies van analisten die het “zelfs voor uitstekende ondernemingen” een slecht moment voor introducties vinden.

Vorige week bleek hun gelijk toen de koersen van nieuwe 'red chips', zoals deze staatsondernemingen zijn gedoopt door de beurshandelaren, waaronder China Telecom fors kelderden.

Nu de beurscrisis inmiddels ruim een week duurt, stijgt de vrees dat Hongkong hoe dan ook zal lijden onder de ontstane crisis. Als de autoriteiten hardnekkig vasthouden aan de koppeling van de eigen dollar aan de Amerikaanse munt, dan zullen de rentetarieven hoog blijven. Dat zal een zeer ongunstig effect hebben op hypotheekleningen en de onroerend-goedsector, die goed is voor ruim veertig procent van de beleggingen op de beurs. Mocht Hongkong besluiten de eigen dollar los te laten, dan brengt dat, naast het nodige gezichtsverlies, ook schade toe aan Hongkongs veel geprezen reputatie als financieel diensten- en servicecentrum in Azië. Het is Tung Chee-hwa voorlopig, zo lijkt het, een beurscrisis waard die reputatie te handhaven.