Ameritech in Denemarken

KOPENHAGEN, 28 OKT. De Amerikaanse telefoonmaatschappij Ameritech wil voor een bedrag van 3,2 miljard dollar een belang kopen van 34,4 procent in het Deense telecomconcern Tele Danmark. Onderdeel van de overeenkomst is een inkoop van 23 miljoen eigen aandelen door Tele Danmark waardoor de participatie van Ameritech oploopt tot ongeveer 42 procent.

Het bod van Ameritech, dat gisteren werd bekendgemaakt, ligt ruim 30 procent boven de koers van Tele Danmark.

De transactie moet worden goedgekeurd door het Deense parlement, de Europese Commissie en de aandeelhouders van het bedrijf.

Ameritech (69.000 werknemers) werkt aan een ambitieus expansieplan in Europa.

Het concern heeft een belang van 17,5 procent in Belgacom en een belang van 33,5 procent in het Hongaarse Matav. Tele Danmark (17.000 werknemers) werkt met het Nederlandse KPN en Deutsche Telekom samen in een joint venture in Oekraïne. Naar verluidt is Ameritech met Telfort (van de Nederlandse Spoorwegen en Britisch Telecom) in de race voor een licentie om mobiele telefonie te kunnen leveren in Nederland. (DPA, KRF).