Zuid-Afrika nerveus door goudverkoop

JOHANNESBURG, 27 OKT. Op de JSE, de Johannesburg Stock Exchange, heerste vanmorgen een zenuwachtige stemming na het nieuws van afgelopen vrijdag, dat de Zwitserse centrale bank 1.400 ton van zijn goudreserves wil verkopen. “Dit is net zo erg als wanneer de Zwitsers zouden aankondigen geen horloges of koekoeksklokken meer te zullen maken', aldus een handelaar op de beurs.

Afgelopen vrijdag daalde de goudprijs in New York met 15,70 dollar naar een twaalfjarige dieptepunt van 308 dollar per ounce. De waarde van de goudindex op de JSE smolt met 5 procent.

De goldcrash was ten dele een na-ijleffect van de beurscrisis in Hong Kong. Maar voor Zuid-Afrika, de grootste goudproducent ter wereld, was vooral de voorgenomen Zwitserse goudverkoop het slechte nieuws. De hoeveelheid goud die de centrale bank van Zwitserland op de markt zal brengen is bijna drie maal zoveel als de jaarlijkse goudproduktie van Zuid-Afrika (523 ton in 1995).

Zwitserland was tot nu toe een van de weinige industrielanden die vasthield aan een grote mate van gouddekking voor zijn munt. In 1996 en 1997 brachten de centrale banken van Canada, België, Nederland en Australië al grote hoeveelheden goud op markt.