Wanneer het beeld uitvalt, slaat de stemming om

ROTTERDAM, 27 OKT. Met het hoofd in de handen tuurden twee Feyenoord-aanhangers, gehuld in jassen van hun club, wezenloos naar de grond. Vijf minuten na het eindsignaal van Ajax-Feyenoord was de Maastribune in de Rotterdamse Kuip al bijna leeg. Het merendeel van de ruim vierduizend supporters die de wedstrijd via een groot videoscherm volgden, was al onderweg naar huis. Het tweetal bleef nog even zitten en overdacht de dramatische wedstrijd. Hun blikken kruisten elkaar even, woorden waren niet nodig. Ze wisten dat hun club een beschamende nederlaag had geleden.

Het moest een wedstrijd van bezinning moeten worden, zo verkondigde voorzitter Van den Herik voor aanvang van de wedstrijd. Die oproep bleek niet alle Feyenoord-aanhangers bereikt te hebben. Op enkele plaatsen bij de Kuip hadden onbekenden graffity-leuzen gekalkt die verwezen naar de overleden Ajax-supporter Carlo Picornie.

Ondanks het ontbreken van rivaliserende fans, was er toch veel politie op de been. Buiten het stadion reed politie te paard, binnen keken groepjes agenten waakzaam toe. Zelfs de Mobiele Eenheid was uitgerukt. Aan weerskanten van de supporters had een twintigtal ME'ers een plaatsje gevonden. Zij werden bij het derde Ajax-doelpunt het doelwit van spreekkoren.

Na de treffer van Dani waagde een aantal ME'ers het zelfs om te juichen. “Joden, joden”, was het antwoord dat door het stadion schalde. Met slaande bewegingen probeerden supporters hun teleurstelling te onderdrukken. De in het blauw gestoken ordebewaarders lieten het gejoel lachend over zich heenkomen. Ze zaten veilig achter glas en droegen bovendien knuppels.

Het uitschelden van de ME was één van de schaarse momenten van opwinding in de tweede helft. Zelden kon Feyenoord haar eigen supporters in vervoering brengen. Miljoenenaankoop Cruz oogstte hoon als er weer eens een actie mislukte. En toen de Rotterdammers via het beeldscherm kennis namen van Amsterdamse spreekkoren tegen Arie Haan lieten ze het begaan. De trainer heeft ook bij de eigen aanhang zijn krediet verspeeld. Kornejev was de enige Feyenoorder die nog applaus ontving, waar anderen niet meer dan hoon over zich heen kregen.

Typerend voor de stemming was de manier waarop vlak voor tijd het uitvallen van het beeld werd ontvangen. Eindelijk kwam er wat sfeer in het stadion. Joelend keerden de fans zich richting businessboxen en even leek de situatie nog uit de hand te lopen. Enkele supporters dreigden de boxen te betreden, omdat daar nog wel beeld was. Politie en stewards wisten een bestorming te voorkomen.

Minutenlang moesten de aanwezigen in de Kuip het stellen zonder beeld. Via de luidsprekers, waaruit de stem van tv-commentator Kees Jansma klonk, vernamen de Rotterdammers een doelpunt van Cruz. Dat de treffer werd afgekeurd, ontging hen. Toen even later het beeld weer terugkwam, stond nog altijd de 4-0 in de rechterbovenhoek van het scherm. Eigenlijk konden de Feyenoorders die toen nog niet naar huis waren er ook niet mee zitten. De beschamende nederlaag was een feit. Ze zagen hun club dieper in de ellende wegzakken.