VS zullen Jiang hun onvrede tonen

WASHINGTON, 27 OKT. De Chinese president Jiang Zemin zal deze week een goede indruk krijgen van de Amerikaanse onvrede over de Chinese omgang met de mensenrechten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gisteren aangekondigd. President Jiang begon gisteren op Hawaii aan zijn officiële bezoek aan de Verenigde Staten. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat een Chinese leider voor een staatsbezoek in Amerika is.

De Chinese president kan zowel protestdemonstraties op straat verwachten als harde besprekingen in het Witte Huis, aldus Albright. Maar ze gaf ook aan dat de situatie van de mensenrechten slechts één aspect is van de relatie tussen China en de Verenigde Staten. “Voor ons is van belang de banden met China aan te halen, zonder in te stemmen met alles wat ze doen”, aldus Albright.

Clinton zei vrijdag in een toespraak voor de Voice of America, die ook in China (in het Chinees vertaald) is uitgezonden, dat hij zijn bezorgdheid over naleving van de mensenrechten in China met Jiang zal bespreken. Hij waarschuwde echter dat het “onwerkbaar, contra-productief en mogelijk gevaarlijk” zou zijn om China internationaal te isoleren om schendingen van de mensenrechten. “Een pragmatisch beleid van engagement is de beste manier om onze fundamentele belangen en waarden te helpen”, aldus Clinton.

Vlak voor de reis van Jiang Zemin heeft de Amerikaanse regering de toezegging van Peking gekregen, zo meldde The Washington Post zaterdag, dat China zijn wapenexport naar Iran zal beperken en een einde zal maken aan de samenwerking met dat land op nucleair gebied. De doorbraak kwam tot stand na maanden intensief onderhandelen. Niet alleen wordt er een oorzaak van ernstige wrijving tussen Washington en Peking mee weggenomen, ook maakt de toezegging naar verwachting de weg vrij voor de export van geavanceerde Amerikaanse kernreactor-technologie naar China.

De Chinese president, die gisteren in Pearl Harbor een krans legde voor de Amerikaanse slachtoffers van het Japanse bombardement in 1941, reist vanavond door naar het historische plaatsje Williamsburg, in Virginia. Woensdag wordt hij door president Clinton ontvangen in het Witte Huis, donderdag spreekt hij de leiders van het Congres.