Veiling Reve brengt 1,5 ton op

GRONINGEN, 27 OKT. De veiling van een omvangrijke collectie brieven van volksschrijver Gerard Reve heeft vrijdagavond in Groningen ongeveer anderhalve ton opgebracht, een halve ton meer dan verwacht. De topstukken uit de verzameling zijn voor 46.000 gulden aangekocht door het Letterkundig Museum in Den Haag.

De rest van de briefcollecties, manuscripten, bibliofiele uitgaven, gesigneerde romans, foto's en parafernalia gaat naar particuliere verzamelaars en antiquariaten.

Het Letterkundig Museum telde 25.000 gulden neer voor de collectie brieven van Reve aan Willem Bruno van Albada (Teigetje) en Henk van Manen (Woelrat) uit de periode 1964-1974. Volgens vertegenwoordiger A. Swertz bood het museum daarmee meer dan het aanvankelijk van plan was. “Maar het is een van de meest belangwekkende correspondenties die Reve ooit heeft gevoerd; Teigetje was een van zijn belangrijkste minnaars.

Het Letterkundig Museum verwierf voor 16.000 gulden eveneens de briefverzameling van Reve aan Ronald Lucardi (1964-1969). De aanschaf van de schrijvers persoonlijke kantooragenda's van de jaren 1963 tot en met 1968 - voor een bedrag van 5000 gulden - maakte de Reve-aanwinst van het museum compleet.

Veilingmeester G. Postma en de vertegenwoordiger van de particuliere inbrengers van de complete Reve-verzameling, H. Evers, toonden zich tevreden. De opbrengst van de veiling schenken de twee inbrengers aan een goed doel, waarschijnlijk aan een instelling voor zwakzinnigenzorg, aldus Evers. (ANP)