Utrecht dieper in de zorgen; PSV-spitsen kijken toe bij royale zege

ROTTERDAM, 27 OKT. Landskampioen PSV heeft zaterdagavond in eigen stadion een 5-0 zege geboekt op degradatiekandidaat MVV. Toch kon PSV-trainer Advocaat na afloop niet tevreden zijn. In de aanloop naar de wedstrijd tegen nummer drie Heerenveen zag Advocaat dat zijn spitsen niet deelnamen in de productie en dat baart de coach zorgen.

In Eindhoven kwamen de doelpunten op naam van verdedigers en middenvelders. De achterste rij nam de productie van de eerste helft voor zijn rekening. Numan deed het koppend, Stam uit een vrije trap. Onmiddellijk na de rust was het de beurt aan de middenvelders. Binnen vijf minuten scoorden Jonk en Stinga.

Een regelrecht drama voor de kampioen van de eerstedivisie tekende zich af, maar in de resterende veertig minuten kwam PSV niet veel verder. Vampeta tikte nummer vijf nog binnen, maar daar bleef het bij.

MVV-trainer Körver maakte na afloop zijn wanhoop duidelijk. MVV behaalde uit elf wedstrijden slechts vier punten en staat strak onderaan. “Het is wel eens frustrerend hier als trainer op de bank te zitten”, sprak Körver. “We doen het met de middelen die we hebben en die zijn beperkt.”

FC Utrecht kampt met een gebrek aan goede verdedigers. NEC legde de defensieve problemen van de ploeg genadeloos bloot in de met 4-2 gewonnen wedstrijd. “We hebben te weinig kwaliteit”, vond trainer Spelbos. Of hij in zijn geplaagde selectie snel nieuwe krachten krijgt, blijft echter onduidelijk.

Al verscheidene keren kwamen dit seizoen in Utrecht spelers op proef langs, maar geen van hen kreeg een verbintenis. “Ze moeten natuurlijk wel beter zijn dan wat we zelf al in huis hebben”, meldde technisch directeur Van Breukelen na afloop zuur. “Of we nieuwe spelers zullen aantrekken, hou ik voor mezelf. Als 't zover is, komen we daar zelf wel mee naar buiten.”

In een slechte eerste helft straften Schultz (twee keer) en Ellerman dekkingsfouten van Utrechters af. Decheiver scoorde tussendoor tegen uit een vrije trap, maar bij rust was het leed met een stand van 1-3 eigenlijk al geleden. In de tweede helft maakte Decheiver zijn tweede doelpunt. Van Eijkeren bepaalde de eindstand echter op 2-4.

Roda JC behield gistermiddag de aansluiting met de subtop. FC Twente, al enkele weken niet al te best in vorm, verloor voor de eerste keer op eigen veld: 1-2. FC Twente nam nog wel de leiding. Na twaalf seconden in de tweede helft verschalkte Sumiala doelman Kässmann. Zes minuten later was het weer gelijk door een lob van Van der Luer. De beslissing viel acht minuten voor tijd. Van Houdt dolde zijn bewaker Hulshoff tot twee keer toe. Hij speelde door naar Lawal en kopte vervolgens zelf de voorzet van de Nigeriaan in.

In Waalwijk hielden RKC en Volendam elkaar gisteren in evenwicht (1-1). In een weinig verheffend duel gaf de thuisploeg de winst in de slotfase uit handen. Na een half uur opende Van Arum de score, op een voorzet van Hill. Vier minuten voor tijd kwam Tumani vanaf links met een voorzet, waaruit Valk de gelijkmaker inkopte.

Ook Sparta en FC Groningen deelden de punten. Voor Sparta was de 1-1 het vierde gelijkspel op rij. Van der Laan maakte pas twintig minuten voor het einde de verdiende gelijkmaker.

Vitesse steeg door de 1-0 winst op Fortuna Sittard van de zesde naar de vierde plaats. In een vermakelijk duel maakte topscorer Machlas vlak voor rust het enige doelpunt. Scheidsrechter Sterk gaf rood aan Jeffrey van Fortuna en Van Hintum van Vitesse.