Uitgever Serge Snoecks overleden

BRUSSEL, 27 OKT. De Belgische uitgever Serge Snoeck is donderdagavond in het Gentse St. Vincentius ziekenhuis overleden. De familie heeft dit zaterdag, op de dag van de begrafenis van Snoeck, bekendgemaakt.

Serge Snoeck, die 74 jaar werd, is vooral bekend geworden door het uitgeven van de verhalen- en fotobundel Snoecks, het best verkopende boek in Nederland en België.

Snoeck was de zevende generatie drukker-uitgever bij Snoeck-Ducaju en Zoon, een bedrijf dat in 1782 in Gent werd opgericht. Zijn vader begon in 1923 ter gelegenheid van de geboorte van Serge met een nieuw jaarboek, de Snoecks, naast de bestaande Snoeck's Almanach. In 1952 nam zoon Serge het bedrijf over.

Onder zijn leiding groeide de drukkerij en werd er ingespeeld op de technologische ontwikkelingen. Zijn aandacht ging niet zo zeer uit naar het uitgeven van literaire werken, maar naar het drukken van kunstboeken en kunstzinnige publicaties. In 1968 verscheen de Snoecks voor het eerst in Nederland. De Snoecks, met verhalen, culturele artikelen en zacht-erotische foto's, is het best verkopende Nederlandstalige boek. In België worden er jaarlijks 100.000 exemplaren verkocht, in Nederland 57.000. (ANP)