Turkije onderschept 600 illegale migranten

ANKARA, 27 OKT. De Turkse politie heeft gisteren aan de Middellandse-Zeekust ruim 600 mensen onderschept die op het punt stonden om in boten illegaal naar Italië te worden overgebracht. Het gaat om migranten met verschillende nationaliteiten, onder wie een grote groep Irakezen.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu waren ook 247 Bengalen onder de migranten en ongeveer evenveel Turken. De hele groep was in bussen uit Istanbul onderweg naar een haven bij de stad Silifke, 800 kilometer zuidwaarts, toen de politie ingreep.

Turkije wordt door mensensmokkelaars steeds meer als een doorvoerhaven gebruikt om tegen betaling van duizenden dollars per persoon voornamelijk vluchtelingen uit Irak naar West-Europa - met name via de talrijke Griekse eilanden of de lange Italiaanse kust - over te brengen. Ook worden ze over de weg via Oost-Europa naar West-Europa vervoerd.

Vorige maand werden aan de westelijke kust van Turkije ook al 450 vluchtelingen onderschept toen ze zich verzamelden om het land te worden uitgesmokkeld. Een andere groep van 450 illegale migranten uit Irak, Turkije, Bangladesh en Sri Lanka werd in augustus gepakt, toen ze afkomstig uit Turkije landden aan de zuidelijke kust van Italië. Nog eens ongeveer 100 migranten zouden aan de politie zijn ontsnapt.

De Griekse autoriteiten deporteerden in juli ruim 300 voornamelijk Iraaks-Koerdische vluchtelingen, wier boot schipbreuk had geleden.

In de zomer verdronken 35 Koerden en Turkmenen uit Noord-Irak in de Egeïsche Zee.