Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Vandaag begon in Oslo een conferentie over kinderarbeid. Een reportage over de situatie in Bangladesh, waar als gevolg van de Amerikaanse boycot de kinderarbeid zich verplaatst van de textiel naar de bouw. En de Stichting Philadelphia maakte een video-cursus die verstandelijk gehandicapten moet wapenen tegen seksueel misbruik. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Met een portret van minister van Justitie Winnie Sorgdrager. En een reconstructie van de ramp met de veerboot Estonia, die drie jaar geleden in de Oostzee zonk en waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Geeft achtergronden bij het gebrekkige toezicht op de Nederlandse beurs. En was zondag in Den Bosch bij een gezamenlijke herdenking van WO II door Nederlanders en Duitsers. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Document: Een knipoog naar de zeeman. Gesprekken met vuurtorenwachters in Bretagne, Le Touquet, Nieuwpoort, Oostende en Nederland over bijzondere vuurtorens en een uitstervend beroep. BRTN2, 20.30-21.20u.

Here and Now: The Liquidators. Over de, soms onduidelijke, motieven om bedrijven te sluiten. BBC1, 20.30-21.00u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (8). Serie reportages van Netty van Hoorn over Curaçao waar vijftig etnische groepen naast elkaar leven. Ned.3, 21.27-22.00u.

Dokument: Veroordeeld (6). Zesdelige bekroonde serie documentaires van Roel van Dalen uit 1995 waarin hij acht maanden lang een aantal zware delinquenten in de penitentiaire inrichtingen van Overmaze in Maastricht volgt. Ned.1, 22.52-23.38u.

DRAMA

Dodendans. Slot van de ingekorte tweedelige Duitse tv-film Todesspiel van Heinrich Breloer uit 1997, een gedramatiseerde documentaire over de ontvoering en dood van werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer in 1977 en de kaping van een Lufthansavliegtuig door een Palesteins terroristen-kommando in datzelfde jaar. De Duitse Rote-Armee-Fraktion (RAF) ontvoerde Schleyer om tot levenslang veroordeelde RAF-leden vrij te krijgen. Het Palestijnse kommando kaapte het vliegtuig om de eisen van de RAF kracht bij te zetten. Ned.3, 20.35-21.27u.

SPORT

On Side. In de eerste aflevering van een nieuw sportprogramma onder meer een gesprek met Johan Cruyff. BBC1, 23.40-0.30u.

AMUSEMENT

Apropos Film - Die ersten 30 Jahre. Jubileumuitzending ter gelegenheid van het 30-jarige bestaan van dit Duitse filmmagazine. Met archiefbeelden en fragmenten uit recente films, en gesprekken met acteurs, actrices en regisseurs, onder wie John Huston, Jacques Tati, Fred Astaire, Federico Fellini, Jeanne Moreau en Paul Newman. Duitsl.2, 23.55-0.55u.

Film 97 with Barry Norman. Met onder meer de films LA Confidential met Kim Basinger en Kevin Spacey, Smilla's Feeling for Snow met Julia Ormond en Richard Harris, An American Werewolf in Paris en Fools Rush In. En een reportage over de filmindustrie in Noord-Ierland. BBC1, 0.30-1.00u.

KUNST

Making Masterpieces. Neil MacGregor, directeur van de National Gallery vertelt hoe meesterwerken totstandkomen en hoe ze onderhouden worden. Dit keer aandacht voor twee 14de-eeuwse altaarstukken: Het werk dat rond 1370 werd gemaakt voor de San Pier Maggiore-kerk in Florence en het draagbare 'Wilton Diptych', dat in 1390 werd geschilderd voor Koning Richard II. BBC2, 20.30-21.00u.

Het Uur van de Wolf: Bert Haanstra 1916-1997. Herhaling van een in 1983 uitgezonden interview van Cees van Ede met de donderdag overleden filmmaker. Ned.3, 23.23-0.23u.

FILMS

Dead Sleep (Alec Mills, 1990, Australië). Amerikaanse verpleegster Linda Blair stelt in Australische privé-kliniek dubieuze slaaptherapie aan de kaak. Magere thriller. RTL5, 20.30-22.05u.

Hot Shots! Part Deux (Jim Abrahams, 1993, VS). Redelijk geslaagde vervolgfilm behoort tot het genre van de andere populaire filmgenres parodiërende klucht. De plot van 'Rambo III' is min of meer het stramien, met Charlie Sheen als een potsierlijke kloon van Sylvester Stallone. Ook referenties aan uiteenlopende films als 'Apocalypse Now', 'Star Wars', 'Basic Instinct' en zelfs 'Lady and the Tramp'. SBS6, 20.30-22.05u.

.Der Totmacher (Romulad Karmaker, 1995, Duitsland). Zie Film-vooraf. WDR, 22.00-23.50u.

E continuavano a fregarsi il milione di dollari / El hombre del Rio Malo / Bad Man's River (Eugenio Martin, 1971, Italië/Spanje/Frankrijk). In Spanje opgenomen, ouderwetse spaghettiwestern waarin Gina Lollobrigida en revolutionair James Mason huurling Lee van Cleef ertoe overhalen om een Mexicaans wapenarsenaal op te blazen. BBC1, 1.00-2.30u.

L'ascenseur pour l'échafaud (Louis Malle, 1958, Frankrijk). Vermaard speelfilmdebuut van toen 25-jarige Malle preludeerde op de nouvelle vague. Ingenieus plot behelst de 'perfecte moord' van Maurice Ronet op echtgenoot van minnares Jeanne Moreau. Malle schenkt meeste aandacht aan het feit dat Ronet vast komt te zitten in een lift, terwijl Moreau eindeloos door Parijs slentert. Miles Davis improviseerde de begeleidende jazz-score. Duitsl.1, 1.05-2.35u., (zw).

Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1950, VS). Klassieker over de wreedheid van Hollywood. Onfortuinlijke scenarioschrijver William Holden laat zich voor karretje spannen van Gloria Swanson, een vergeten diva van de zwijgende film, die zich met butler Erich Von Stroheim in het verleden waant. Duitsl.1+2, morgen, 11.04-12.55u., (zw), nagesynch.