Rusland en Israel botsen over Iran

TEL AVIV, 27 OKT. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, zijn gisteren openlijk in Jeruzalem met elkaar in botsing gekomen over de uitrusting van Iran met massavernietigingswapens.

Terwijl de Russische bewindsman op een persconferentie in Jeruzalem nadrukkelijk zei dat zijn land Iran geen middelen levert die Teheran in staat stellen dergelijke wapens te produceren, sprak Netanyahu hem vierkant tegen. Volgens de Israelische premier zal Israel al het mogelijke doen om te voorkomen dat Iran over wapens komt te beschikken die Israel zouden kunnen vernietigen.

Na bezoeken aan Libanon en Syrië, waar hij sprak met president Assad, kwam Primakov naar Jeruzalem in de verwachting een rol te kunnen spelen in het vastroestende vredesproces in het Midden-Oosten, met name tussen Jeruzalem en Damascus. Volgens politieke kringen in Jeruzalem heeft hij echter van president Assad geen diplomatieke ingrediënten gekregen om het Israelisch-Syrische vredesproces nieuw leven in te blazen.

De nadruk van de besprekingen in Jeruzalem kwam daardoor te liggen op de bewapening van Iran. Volgens Israelische specialisten is er geen sprake van formele Russische verplichtingen jegens Iran maar spelen Russische ingenieurs en industrieën wel een belangrijke rol. Deze specialisten manen de regering Netanyahu af te zien van een campagne die Iran in de VS tot Israel gevaarlijkste vijand bestempelt. Hoewel Israel beducht moet zijn voor de Iraanse wapenwedloop weet Teheran dat Israel Iran niet bedreigt.