Rolls Royce is te koop

LONDEN, 27 OKT. Rolls Royce Motor Cars, een van de laatste onafhankelijke en meest prestigieuze autofabrikanten van Europa, is te koop. Moederbedrijf Vickers heeft dat vanmorgen bekendgemaakt. Het Duitse autoconcern BMW, dat de V12 en V8 motoren voor de nieuwste modellen van Rolls Royce en Bentley levert, beschouwt zichzelf als belangrijkste gegadigde. Maar ook concurrenten als Ford, Fiat en Mercedes hebben belangstelling getoond.

Ford is al eigenaar van Britse snobmerken als Jaguar en Aston Martin. Fiat heeft enkele jaren geleden Ferrari ingelijfd.

Vickers heeft zich achttien jaar geleden over Rolls Royce ontfermd in een periode dat het bedrijf zware verliezen leed. Het concern rationaliseerde de productie en slaagde er in de neergang te keren. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg de verkoop van Rolls Royces en Bentleys met negen procent tot 1396 bolides. De firma is winstgevend maar hoe rendabel valt moeilijk vast te stellen omdat Vickers geen afzonderlijke cijfers verstrekt. Vickers vindt het investeren in nieuwe automodellen te riskant en te kapitaalintensief.

De verkoop van Rolls Royce moet volgens analisten minimaal 400 miljoen pond opbrengen.