Rijkswacht in Antwerpen pakt twee criminelen op

ROTTERDAM, 27 OKT. De ontsnapte criminelen S. Kröger en J. van Tamelen zijn zaterdag in Antwerpen gearresteerd. Ze werden om zes uur 's ochtends aangehouden door het arrestatieteam Diana van de Belgische Rijkswacht, nadat zij café Manger hadden verlaten. Kröger en Van Tamelen waren gewapend en hadden hun haardracht veranderd. Bij de arrestatie is geen geweld gebruikt.

De eigenaar van café Manger wilde vanmorgen geen commentaar geven. Volgens een bardame van het café werd hem ongeveer een half uur voor de arrestatie telefonisch meegedeeld dat zich in zijn café twee bewapende misdadigers bevonden, die zouden worden opgepakt. “Toen heeft de baas de zaak snel gesloten en iedereen naar buiten gezet”, aldus de bardame. Het café was op dat moment volgens haar “heel vol met vaste klanten, maar niemand heeft iets gemerkt”.

Kröger en Van Tamelen ontsnapten op 15 oktober uit de tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen. Wanneer zij door België zullen worden uitgeleverd, is nog onduidelijk. Als de twee criminelen na hun ontsnapping in België strafbare feiten hebben gepleegd - wat de Arnhemse officier van justitie P. Frielink, niet uitsluit - zullen ze daarvoor eerst in België terecht moeten staan.

Niet bekend

Ook op 20 oktober, zo ontdekte de Arnhemse politie, hebben de mannen in Brabant een gebruikte auto aangeschaft. De auto werd op naam van Kröger gezet. Naar nu bekend is geworden, werd de opsporing van Kröger sinds vorige week maandag gecoördineerd door het Arnhemse openbaar ministerie. Daar werd een recherchebijstandsteam geformeerd, bestaande uit veertig ambtenaren van politie en justitie.

Kröger werd in 1990 door het Arnhemse gerechtshof veroordeeld en heeft veelvuldig bedreigingen geuit aan het adres van de Arnhemse justitiële autoriteiten. Verschillende ooggetuigen zeggen Kröger de afgelopen week in de buurt van het paleis van justitie in Arnhem gezien te hebben, aldus Frielink.

Minister Sorgdrager (Justitie) kreeg felle kritiek te verduren naar aanleiding van de ontsnapping van de twee criminelen uit de Van Mesdagkliniek. De Tweede Kamer debatteert morgen met Sorgdrager over de kwestie.

Kröger, die als zeer vlucht- en vuurwapengevaarlijk bekend staat, werd in 1990 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de gijzeling van de landmachtkolonel Van der Kieft. Die kwam daarbij door een politiekogel om het leven.

Van Tamelen werd in 1990 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs voor doodslag op een man, die er door Van Tamelen van werd verdacht een hond te hebben mishandeld. De man werd door Van Tamelen en een handlanger neergestoken en vervolgens geboeid in de Weespertrekvaart in Amsterdam gegooid, waarna de man verdronk.

De tbs-veroordeelde uit de Van Mesdagkliniek die maandag in het paleis van justitie in Den Haag aan zijn bewaker ontsnapte toen hij moest voorkomen in verband met het al dan niet verlengen van zijn tbs, is zaterdagmiddag in Dordrecht aangehouden. Hij werd daar betrapt op winkeldiefstal in een supermarkt. De man verklaarde dat zijn geld op was. Hij zit sinds eind vorig jaar in Groningen vast voor diefstal en bedreiging met geweld en is inmiddels teruggebracht naar de Van Mesdagkliniek.