Realistische soap van niveau

This Life, Ned.3, 19.51-20.35u.

De Britse dramaserie This life, die door de NPS wordt uitgezonden, is net soap. Het gaat over jonge mensen en hun relaties, familieverhoudingen, carrière, en vooral over seks. En, zoals het in een soap betaamt, gebeurt er in de serie nauwelijks iets. Hoewel This life al een tijdje loopt, kan de kijker nog moeiteloos inhaken.

De hoofdpersonen zijn vijf twenty-somethings die aan dezelfde universiteit rechten hebben gestudeerd en nu samenwonen in een huis in Londen en op hetzelfde advocatenkantoor werken. De personages hebben allemaal precies één probleem, dat houdt het overzichtelijk.

De arrogante Miles is bezig met een grote fraudezaak, waarin zijn vader - met wie hij een moeizame relatie heeft - getuige is. Milly's probleem is de impasse in haar relatie met Egg, die ook in het huis woont. Egg is een lethargische dromer. Hij heeft net zijn baan bij het advocatenkantoor opgegeven om een roman te schrijven, maar zit overdag vooral televisie te kijken. Warren is homoseksueel, maar dat mag zijn familie niet weten. Anna is een whiskey drinkende kettingrookster, die voortdurend rood staat bij de bank en wanhopig verlangt naar haar eerste grote zaak. Zij is het favoriete personage van de schrijvers van This life, omdat ze haar de beste one liners kunnen laten uitspreken. (“Excuse me, I have to get into a long bath and a very short dress.”)

Net soap dus. Hoewel, in This life wordt heel wat beter geacteerd en zijn de verhaallijnen een stuk realistischer dan in pulp-televisie als Goudkust en Onderweg naar morgen. Ook het camerawerk is anders. De meeste scènes zijn opgenomen met slechts één camera. Dat levert een intiem, maar ook onrustig beeld op, waarbij de camera steeds heen en weer gaat tussen de acteurs.

De publieke herkomst van de serie, die in opdracht van de BBC werd gemaakt, is goed waarneembaar. Op een niet-nadrukkelijke manier, worden maatschappelijke kwesties aan de orde gesteld, zoals aids, homoseksualiteit, drugsverslaving en werkeloosheid. Maar vooral worden in This life stereotype beelden van relaties tussen mannen en vrouwen doorbroken.

Zo is het Egg en niet Milly die, omdat hun relatie in het slop zit, geen zin meer heeft in seks. Een episode van This life opende met een scène waarin Egg en Milly in bed liggen. Egg ligt iets onduidelijks te doen onder de dekens, waar Milly wakker van wordt. “Al die kruimels in bed”, zegt Egg terwijl hij demonstratief het bed begint op te schudden. 'Oh, is that what you were doing”, antwoordt Milly. “I thought you were having a wank.” Geen scène die je direct in Goede tijden, slechte tijden zult zien.

Of neem de affaire van Anna en Jo, een administratief medewerker op haar advocatenkantoor. Zij wil een one night stand, terwijl hij zich, na avondje doorzakken gevolgd door een vrijpartij, gebruikt voelt. “Is het nooit bij je opgekomen dat ik ook gevoelens heb, dat ik misschien meer wil dan een avondje plezier?”, roept de beledigde Jo, waarop Anna zegt: “Ik dacht dat je de regels begreep. Je bent toch een man.”

De acteur Jack Davenport (Miles in de serie) zei tegen The Guardian dat hij This Life realistisch vindt en wel om de volgende reden: “It's about fucking and fighting.” Realistisch of niet, met This life heeft de publieke omroep eindelijk een soap van niveau in huis, zoals die in Nederland helaas niet wordt gemaakt.

In Engeland kreeg de eerste reeks van This life, die nu bij de NPS te zien is, een cult-status. Inmiddels heeft de BBC ook een tweede serie afleveringen uitgezonden, waar aanmerkelijk meer mensen naar keken (gemiddeld 3.5 miljoen). Hopelijk zal de NPS ook die tweede serie aankopen. Ware soap dient immers eindeloos door te gaan.