Padanië stemt in tuintenten

ROME, 27 OKT. Kiezen in een tuintent van witte doeken, met kartonnen dozen als stembus en het advies om een kruisje te zetten bij de vriend van de president van het stembureau als je het stembiljet niet begrijpt: de verkiezingen die de separatistische partij Lega Nord gisteren in Noord-Italië heeft georganiseerd, waren meer een stunt dan een serieuze peiling.

Volgend voorjaar worden de tenten opnieuw te voorschijn gehaald, want het doel is bereikt: de Lega Nord en haar roep om afscheiding blijven in de schijnwerpers. Volgens de partij zijn er in heel Padanië, zoals zij het rijke noorden heeft omgedoopt, ongeveer vijf miljoen mensen gaan stemmen. Niemand kan dat controleren.

De keuze ging tussen verschillende stromingen binnen de Lega. Veel partij-aanhangers werden daardoor in verwarring gebracht. Niemand had eerder het bestaan van een centrum, een linker- en een rechtervleugel binnen de partij opgemerkt. Partijleider Umberto Bossi maakt de dienst uit, niemand anders. Hier en daar deed een enkele politicus van een andere partij mee onder het motto: het is altijd goed voor de publiciteit. De grote partijen haalden hun schouders op. Zowel de rechtse oppositie als de linkse regeringscoalitie mijdt Bossi als de pest en typeerde zijn verkiezingen als “een carnaval” of ,een kermis”. Premier Romano Prodi waarschuwde Bossi dat elke poging ze te presenteren als echte verkiezingen strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Het tekent de nieuwe koers van de tegenstanders van de Lega. Zij willen Bossi laten uitrazen en zijn bang van hem een martelaar te maken. Die angst leidt er wel toe dat Bossi steeds een stapje verder kan zetten zonder dat iemand ingrijpt. Hij speelt parlementje, heeft een zogenaamde regering ingesteld, en heeft nu deze verkiezingen uitgeschreven.

De 22.000 tuintenten en de 200 verkiesbare plaatsen kunnen niet verhullen dat de Lega knel zit. Zij speelt in de nationale politiek een ondergeschikte rol en heeft in de grote steden in het noorden veel terrein moeten prijsgeven. Alleen in kleinere steden en op het platteland wordt Bossi's roep om afscheiding nog serieus genomen. Want de voedingsbodem voor de Lega, de onvrede over het slechte bestuur en de belabberde voorzieningen, blijft groot.

Gisteren bleek dat ook de Lega vooralsnog niet zonder de Italiaanse staat kan. Toen Bossi wilde stemmen in zijn woonplaats Varese, werd hij teruggestuurd, want hij had zijn identiteitsbewijs niet bij zich. Bossi moest terug naar huis, om een papiertje op te halen van de gehate Italiaanse staat.