...Nederland heeft Willeke...

Neem het geval Willeke Alberti. Al geruime tijd is bekend dat de zangeres/actrice een plaatsje als lijstduwster op de VVD-lijst in Laren heeft gekregen. Ze staat op een onverkiesbare plaats omdat ze het te druk heeft voor gemeenteraadswerk, maar toch: ze wilde graag iets voor de lokale gemeenschap ondernemen, en dus liet ze zich overhalen door Henk Timmerman, voorzitter van de Larense liberalen en een goede bekende van Alberti.

Timmerman was razend trots op zijn vangst. “Ze is al jaren enthousiast lid van de VVD”, zei hij onlangs. “Ze komt uit een ouderlijk nest waarin de VVD en de vrijheid die de partij propageert, werd ondersteund. De liberale grondgedachte onderschrijft zij van harte.” Timmerman liet weten in haar een beetje een Nederlandse Diana te zien, een queen of hearts “die veel optreedt in bejaardenhuizen”.

De laatste tijd verschijnen er echter wat nare stukjes over Willeke's VVD-kandidatuur. Trouw bijvoorbeeld meldde vorige week dat Willeke - 'al jaren enthousiast VVD-lid' - Alberti een roemrucht verleden heeft bij de PvdA. In het verkiezingsjaar 1977 reed ze samen met andere sterren als Willeke van Ammelrooy en Rob de Nijs het land af in een 'rooie bus', om de kiezer te wijzen op het gevaar van de VVD. “Omdat er dan een kans bestaat dat sociale voorzieningen op de tocht komen te staan”, zoals hun pamflet betoogde. “Den Uyl moet weer minister-president worden.”

Wie poogt een reactie van Alberti op haar bekering te krijgen, stuit op een rij van pr-managers, adviseurs en zakelijk belangenbehartigers. De één komt, na raadpleging van de VVD-kandidate, melden dat “Willeke wat in haar maag zit met alle publiciteit die haar kandidatuur heeft opgeroepen. Ze is er echt niet alleen voor de VVD. Ze blijft voor alle mensen zingen en acteren.” De andere probeert haar politieke betrokkenheid tot het minimum terug te brengen. “Mevrouw Alberti wil niet in de politiek, heeft niets met politiek, en gaat niet in de politiek.” Maar waarom staat ze dan op een politieke lijst? De woordvoerder: “Volgens mij is hier meer sprake van een bevlieging, waarin mevrouw Alberti iets goeds wilde doen voor Laren, maar waarvan ze misschien alweer een beetje spijt heeft.”