Nederland afwezig bij discussie in EU

MONDORF-LES-BAINS, 27 OKT. Nederland was niet vertegenwoordigd bij de discussie over de uitbreiding van de Europese Unie die de ministers van Buitenlandse Zaken afgelopen weekeinde voerden in de Luxemburgse plaats Mondorf-les-Bains.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) voegde zich pas zaterdagavond bij zijn collega's. De hoofdmoot van de vergadering was toen al achter de rug. Zaterdag restte alleen nog een concert en een diner waarbij ook de partners van de ministers aanwezig waren. Gistermorgen werden Algerije en het Midden-Oosten besproken.

Het is zeer ongebruikelijk dat een minister van Buitenlandse Zaken verstek laat gaan op een halfjaarlijkse informele raad, die is bedoeld om vrijuit van gedachten te wisselen. Anders dan bij reguliere raden zijn hierbij geen medewerkers uit de lidstaten aanwezig. De reden voor Van Mierlo's afwezigheid was “een belangrijk partijcongres” van zijn partij, D66, in Emmen. “Ieder zijn keuze”, was de reactie van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Védrine.

De Britse minister Cook was evenmin aanwezig, omdat hij gastheer was op een bijeenkomst van de regeringsleiders uit de Gemenebest-landen. Maar hij had zich laten vervangen door staatssecretaris Henderson (Europese Zaken).

Van Mierlo had zijn collega's vooraf een brief gezonden met daarin zijn gedachten over de uitbreiding van de EU. Hij gaf zelf toe dat dit slechts “een schamele vervanging van mijn persoonlijke aanwezigheid” was.