Narco-staten

IN COLOMBIA vallen jaarlijks enkele tienduizenden doden, slachtoffers van het endemische geweld in dit Zuid-Amerikaanse land. De lokale verkiezingen van afgelopen weekeinde werden vertroebeld door afpersingen, ontvoeringen en gewelddadigheden. Honderden kandidaten trokken hun kandidatuur in of werden vermoord. Een nagenoeg onontwarbare kluwen van rivaliserende drugsbendes, coca-kartels, para-militaire organisaties, guerrilla-bewegingen, privé-legertjes en de officiële strijdkrachten hebben van Colombia een moorddadig land gemaakt.

Geweld heeft in Colombia een lange geschiedenis, die teruggaat op de sociale en economische structuur van het land. Daaraan is een nieuw element toegevoegd: de ondermijning van de staat door de macht van de drugs.

SURINAME IS sinds een aantal jaren eveneens in de ban van de drugs. Suriname heeft een kunstmatige welstand aan het drugsgeld te danken, in Paramaribo bestaat de 'poederwijk' van welvaart die vermoedelijk met cocaïne is verdiend. Tegen de voormalige legerleider en huidige adviseur van de regering, Desi Bouterse, loopt in Nederland een gerechtelijk onderzoek op verdenking van drugshandel dat moet uitmonden in uitlevering en een proces. Maar Nederland aarzelt. Het CoPa-team dat het onderzoek heeft uitgevoerd is opgeheven, de aanklacht is wel aan Bouterse overhandigd, een internationaal opsporingsbevel is uitgezonden en over zijn uitlevering worden in Den Haag ambtelijk-politieke ruzies uitgevochten. De ex-legerleider is nu gekooid in eigen land - en daarmee lijkt Nederland tevreden te zijn.

De Nederlands-Surinaamse betrekkingen zijn een aaneenschakeling van ongemak. Nederland moet duidelijkheid verschaffen over zijn intenties met Suriname, wat betreft de vervolging van Bouterse én wat betreft de toekomstige ontwikkelingsrelatie met het land. Van de 3,5 miljard gulden waarmee de onafhankelijkheid in 1975 werd afgekocht, is nog maar 400 miljoen gulden beschikbaar voor vrije besteding. Aangezien jaarlijks ongeveer 150 miljoen gulden hulp wordt verstrekt, zijn de verdragsmiddelen tegen de eeuwwisseling opgesoupeerd. Wat dan?

De vorige regering-Venetiaan voerde, na aanvankelijk misbaar over een IMF-geïnspireerd aanpassingsprogramma dat niet zo mocht heten, een redelijk succesvol economisch beleid. Maar de regering-Wijdenbosch, die vorig jaar aan de macht kwam, heeft alle teugels weer losgelaten en Suriname koerst opnieuw af op economische chaos.

Niet bekend