Meer stukken Telecom Italia voor kleine beleggers

De verkoop van aandelen Telecom Italia levert de regering in Rome omgerekend bijna 24 miljard gulden op. Vooral de kleine beleggers hapten toe. Volgens de Italiaanse minister van de Schatkist, Carlo Ciampi, hebben er ruim twee miljoen ingetekend. Grote institutionele beleggers liepen lang niet zo warm voor de stukken.

Daarom is besloten dat de kleine beleggers meer aandelen krijgen dan voorzien, 1,45 miljoen in plaats van 700.000. Maar dan nog grijpen zo'n 660.000 belangstellenden naast een aandeel Telecom Italia. Ciampi sprak zaterdag van een ommekeer. “Mensen die meestal beleggen in staatsobligaties, tonen steeds meer belangstelling voor de aandelenmarkt.” De prijs van een aandeel is vastgesteld op 10.908 lire (iets meer dan 12,50 gulden), uitgaande van een voorziene korting van 3 procent op de koers die vrijdag 11.245 lire luidde. Institutionele beleggers betalen 11.200 lire (bijna 12,90 gulden).

Belangstellenden kunnen maximaal duizend aandelen kopen, behalve werknemers van Telecom Italia die ongelimiteerd stukken kunnen inslaan. Driekwart van het personeel heeft zich aangemeld.

De verkoop van het resterende staatsbelang van bijna 35 procent is veruit de grootste verkoop van staatseigendom in Italië. De staat behoudt een zogenoemd gouden aandeel, met een vetorecht bij belangrijke beslissingen.