Londen: proces 'Lockerbie' in neutraal land niet uitgesloten

EDINBURGH, 27 OKT. Groot-Brittannië heeft gisteren - onder toenemende internationale druk - niet uitgesloten dat twee Libische verdachten van de bomaanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie in een derde land worden berecht. In dit verband is het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wel genoemd. Bij de aanslag op de Boeing 747 kwamen 270 mensen om het leven.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, onderstreepte dat “een proces in Schotland, voor een Schotse rechtbank met een Schotse jury de voorkeur geniet”. Maar hij voegde eraan toe dat een proces in een neutraal land beter zou zijn dan niets. Wel wees hij op de enorme procedurele bezwaren die er volgens hem aan kleven. Een ander probleem is dat Washington, dat een groot deel van het bewijsmateriaal in handen heeft, ermee akkoord zou moeten gaan.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft ruim vier jaar geleden sancties tegen Libië afgekondigd om Tripoli te dwingen de twee verdachten uit te leveren aan de Verenigde Staten of Groot-Brittannië. Libië, dat zegt alleen akkoord te kunnen gaan met een proces in een neutraal land, krijgt de laatste tijd echter steeds meer steun uit de buitenwereld. Zo hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga recentelijk tot woede van de VS hun hoofdsteden geadviseerd zich niet langer aan de sancties te houden.

De Zuid-Afrikaanse president, Nelson Mandela, heeft zich de afgelopen week eveneens onder Libiës pleitbezorgers geschaard. Na een bezoek aan Tripoli stelde Mandela de kwestie gisteren aan de orde in een ontmoeting met de Britse premier Tony Blair in Edinburgh, in de marge van de Gemenebesttop. Mandela's woordvoerder zei later dat Mandela deze week op weg naar huis opnieuw Libië zal aandoen om daar “belangrijke informatie” over te dragen.

Op een persconferentie in Edinburgh zei Mandela zaterdag dat het onjuist is als een bepaald land “zowel klager, aanklager als rechter” is. “Gerechtigheid, zo is met name in dit land gezegd, moet niet alleen worden gedaan maar moet ook worden ervaren als te zijn gedaan. En ik heb ernstige zorgen wanneer wordt geëist dat een land al die zaken tegelijkertijd is.” Mandela wees erop dat Britse verwanten van slachtoffers van 'Lockerbie' onder de groeiende groep voorstanders van berechting van de verdachten in een derde land zijn. Jim Swire, vader van een van de slachtoffers, zei gisteren voorafgaand aan een gesprek met minister Cook dat hij een proces onder Schotse wetgeving in een derde land voorstaat. (Reuter, AFP)