Lage opkomst op platteland Colombia

BOGOTA, 27 OKT. De opkomst bij de lokale verkiezingen in Colombia was gisteren laag. Hoewel de politie en het leger 200.000 man op de been brachten om de stemlokalen te beveiligen, werd vooral op het platteland nauwelijks gestemd.

De twee linkse verzetsbewegingen van Colombia, de FARC en het ELN, waarschuwden kiezers vorige week de stemlokalen te mijden en riepen op tot een “totale sabotage” van de verkiezingen. De waarschuwing bleek effectief: volgens de politie was er gisteren tachtig procent minder verkeer dan normaal. Er werden stukken weg en elekriciteitsmasten opgeblazen, tien medewerkers van stembureaus werden ontvoerd en er werd een aanslag gepleegd op de gouverneur van de provincie Antioquia. Het geweld viel echter mee vergeleken met de afgelopen maanden, toen tientallen kandidaten werden vermoord.

Verkiezingsmedewerkers zeiden dat slechts in honderd van de 1.072 kiesdistricten serieus is gestemd. Vooral op het platteland was de opkomst laag. In Cartagena del Chaira, gelegen in een gebied voor cocaverbouw waar de invloed van de FARC groot is, beheersten soldaten en agenten het straatbeeld en stonden de stembussen klaar. De wegen waren evenwel verlaten, de winkels dicht en de stemlokalen leeg. Tien van de negenduizend kiezers durfden uiteindelijk hun stem uit te brengen. In Piedra Ancha in de provincie Narino werd een burgemeester gekozen met een meerderheid van vier tegen twee stemmen. Er waren drieduizend kiezers ingeschreven.

Naast intimidatie kan ook het slechte aanzien van de politiek een rol hebben gespeeld. President Samper is omstreden omdat hij bij zijn verkiezingscampagne zes miljoen dollar accepteerde van het Cali-kartel. Zijn regeringsperiode wordt gekenmerkt door corruptieschandalen. Ook vóór de verkiezingen van gisteren zijn onregelmatigheden geconstateerd. Zo werden er 100.000 valse kiezers ingeschreven en meldden kranten het kopen van stemmen. Er lopen onderzoeken tegen 125 kandidaten voor gouverneur- en burgemeesterposten wegens omkoping, fraude en illegale verrijking. Volgens Newsweek overweegt de Amerikaanse regering “solide bewijzen” vrij te geven dat Horacio Serpa, de gedoodverfde opvolger van Samper in 1998, banden heeft met de cocaïnemafia. (AFP, AP, Reuter)