Krajicek kansloos tegen herboren Tsjech Korda

ROTTERDAM, 27 OKT. Richard Krajicek is er gisteren niet in geslaagd het tennistoernooi van Stuttgart op zijn naam te schrijven. Hij verloor in de finale in drie sets van de Tsjech Petr Korda: 7-6 6-2 6-4. Krajicek was slecht gehumeurd op de persconferentie. “Het verlies van de eerste set was dodelijk. “Daarna was het over en uit.”

Krajicek speelde afgelopen week uitstekend tennis in het Duitse indoortoernooi. Hij won onder anderen van publiekslieveling Boris Becker en favoriet Pete Sampras. In de halve eindstrijd was hij nog te sterk voor de Zweed Jonas Björkman. In de finale miste hij de goede vorm. De 29-jarige Korda bewees eens temeer dat hij een gevaarlijke outsider is. Hij is een tennisser die van elke topspeler kan winnen.

Krajicek gaf in de eerste set op eigen opslag twee punten weg. Hij sloeg tien aces en verwierf op 6-5 in de tiebreak een setpunt. “Daarop miste ik een simpele return.” Vervolgens sloeg Krajicek op 6-7 een eenvoudige backhandvolley in het net. In de eerste game van de tweede set verloor hij zijn opslag door een forehandvolley te missen.

“Om die drie punten draaide de wedstrijd”, sprak de verliezer na afloop. “Korda ging steeds beter spelen. Bovendien raakte ik knap geirriteerd over mijn eigen spel. Ik miste alle timing. Ik kon nooit enige druk op zijn opslag zetten, hoewel die niet dodelijk was. Toch kon hij me constant verrassen. Ik had er totaal geen kijk op, las 'm nooit goed.”

Krajicek erkende dat hij vaker moeite heeft met linkshandige serveerders. “Tegen Rusedski, Siemerink, Ivanisevic en Korda heb ik altijd moeilijkheden. Tegen al die jongens sta ik rood, heb ik een negatieve balans.”

Krajicek speelde in Stuttart, waar hij twee keer eerder in de finale stond, zijn beste tennis sinds Wimbledon 1996. Bij een overwinning op Korda zou hij zijn gestegen naar de zevende plaats op de wereldranglijst. Door zijn finaleplaats steeg hij op de ranking slechts vier plaatsen, van vijftien naar elf. Hij blijft uitzicht houden op de achtste plaats, die recht geeft op deelname aan het officieuze wereldkampioenschap over twee weken in Hannover.

Krajicek: “Na Wimbledon werd mijn doel dit jaar een startbewijs in Hannover of een plaats bij de top-tien van de wereld. Ik had het mezelf een stuk gemakkelijker gemaakt bij winst in Stuttgart. Aan het begin van de week had ik niet verwacht zover te komen in dit toernooi. Maar na deze nederlaag ben ik zwaar teleurgesteld. Na zaterdag rekende ik op de toernooizege.”

Voor Korda betekende de overwinning in Stuttgart zijn eerste toernooizege sinds 22 maanden. Een droom was uitgekomen. “Ik wilde nog een keer terugkeren in de top-tien.” Korda steeg gisteren op de ranking van de zestiende naar de achtste positie. “Het is vijf voor twaalf in mijn loopbaan en ik wil van elke minuut genieten.”

De carrière van Korda verliep voorspoedig tot 1993. In juni 1992 stond hij vijfde van de wereld. Daarna regen de blessures zich aaneen. Hij stond twee jaar op non-actief door liesoperaties. Hij kreeg vervolgens last van zijn rug en zijn knieën. Hij was eigenlijk van plan afscheid te nemen. Zijn vriend en oud-coach Tony Pickard leerde hem weer te genieten van zijn spel.

Krajicek genoot slechts vijf dagen in Stuttgart. In de finale maakte hij een lamlendige indruk. Hij kan zich troosten met zijn prijzengeld van 370.000 gulden, waarmee hij dit seizoen in totaal meer dan twee miljoen heeft verdiend.