Judoka's verrassend Europees kampioen

ROTTERDAM, 27 OKT. Het Nederlands judoteam van de mannen heeft gisteren in Rome voor het eerst sinds 1961 de Europese titel gewonnen. Zesendertig jaar geleden was Anton Geesink de kopman van de laatste Nederlanders die kampioen werden. Vincent en Patrick van Kalken, Koen van Nol, Marcel Bosse, Mark Huizinga, Ben Sonnemans en Dennis van der Geest. Die judoka's leverde met de 4-3 zege op het favoriete Frankrijk in de finale van het EK landenteams een opmerkelijke prestatie.

De eindstrijd tegen het Franse team, waarin kampioenen zoals Bouras en Douillet ontbraken, was sapnnend. Zoals gebruikelijk verloren de Nederlandse lichtgewichten hun confrontaties. Frankrijk leek met een 3-0 voorsprong de titel binnen te halen. Maar invaller Bosse in de ploeg van bondstrainer Wijdenbosch won verrassend van Claverie.

Het Nederlands team geloofde, met de sterke zwaargewichten, in een ommekeer. Huizinga zorgde voor 3-2, waarna Sonnemans in de klasse tot 95 kilogram de stand gelijktrok. De druk lag dus op de brede schouders van Van der Geest, onlangs derde van de wereld in de klasse alle categorieën. Deze moest winnen, want bij een gelijke stand gaf het puntenvoordeel van de Fransen de doorslag. Zijn opponent Dreyfus gokte daar ook op. Maar in de slotseconden gooide Van der Geest hem met een schouderworp alsnog op de mat.

De vrouwen eindigde als zevende en voor het eerst in zeventien jaar niet bij de beste drie. Ze mogen daarom over een jaar niet aan het WK in Wit-Rusland meedoen.