Jan rodenburg

Foto: Jan Rodenburg (55), adjunct-hoofdredacteur, werkt al meer dan twintig jaar bij het NOS-Journaal en heeft veel veranderingen meegemaakt. Hij kent nog de tijd dat je de films van de buitenlandse reportages aan het vliegtuig meegaf en dat die pas een dag later in het journaal werden vertoond.

Dat was ook de tijd dat nieuwslezers nog deftige orakels waren. “In de jaren tachtig, na de introductie van het Halfzes-journaal met Maartje van Weegen, gingen we dichter naar de mensen toe. Iets meer betrokkenen en minder autoriteiten.” Dat is volgens hem niet iets van de laatste tijd. “Voorbeelden ervan had je jaren geleden al kunnen vinden.” Rodenburg beschouwt het journaal als een een goede afspiegeling van de Nederlandse journalistieke opvatting over wat nieuws is. Op zijn bureau staat een computer waarmee hij gedurende de dag de vorderingen van de redactie kan volgen. Over de taak van de hoofdredactie is hij bescheiden. “We cirkelen erboven. Je kunt niet ingrijpen in de lopende uitzending. Je kunt de eindredacteur ook niet even een berichtje sturen, dat leidt af. Het moet over de juiste schijven gaan, anders loopt het mis.” (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)