In de Arena heerst nog geen vrede

In de Arena werd de supporters gevraagd zich te bezinnen over hun gedrag. Maar verbaal geweld bleef ook zonder Feyenoord-fans dit keer niet uit. Op het veld gaven de spelers weer eens het slechte voorbeeld.

AMSTERDAM, 27 OKT. Het was Ajax-voorzitter M. van Praag niet ontgaan. De actie 'Voetbal, verziek het niet' was in eerste instantie bedoeld om het supportersgeweld in en om de stadions te beteugelen. Maar de slogan van de campagne miste zijn effect op de spelers van Ajax en Feyenoord, die met hun agressie op het veld juist voeding gaven aan de toch al geladen stemming in de Amsterdamse Arena.

De spandoeken met daarop de slogan van de campagne waren door het publiek al van de tweede ring gerukt, toen Feyenoord-spits Vos door de harde kern van de Amsterdamse F-Side “in een rolstoel” werd gewenst. Toen hij bleef liggen na een overtreding klonk het al even hatelijk “ga maar lekker dood”. Hadden Van Praag en zijn Feyenoord-collega J. van den Herik niet opgeroepen tot “een jaar van bezinning” na de veldslag in Beverwijk, waar Ajax-aanhanger Picornie om het leven kwam?

Juist omdat de wonden van die traumatische botsing tussen supporters van Ajax en Feyenoord nog vers zijn, besloten de clubvoorzitters hun aanhang thuis te laten bij de onderlinge uitwedstrijd om kwetsende spreekkoren te voorkomen. Nu hadden de meest fanatieke Ajax-supporters het rijk alleen en zagen ruim vierduizend Feyenoord-fans op een beeldscherm in De Kuip hoe de rituele tweestrijd tussen Amsterdam en Rotterdam dit keer alleen op een voetbalveld werd uitgevochten.

Zalvende teksten had Ajax-aanvoerder Blind ingesproken op de videoclip die twee keer in de Arena werd vertoond. Beelden van supportersrellen werden daarin afgewisseld met sportieve hoogstandjes. “Voetbal kan soms kunst zijn”, betoogde Blind. “Maar het roept ook emotie op.” Zeker toen Blind tijdens zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd na vijfentwintig minuten zelf de lont in het kruitvat stak door fel te appelleren bij scheidsrechter Van der Ende. Even dreigde het duel uit de hand te lopen en Van Praag erkende “dat het voetbal op dat moment aardig werd verziekt.”

Maar in dat opzicht wensen voetballers graag te vergeten dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Blind was zich van geen kwaad bewust. “Het is vervelend dat mijn gedrag door de Feyenoorders negatief werd uitgelegd, maar ik wilde slechts mijn ploeg én de scheidsrechter wakker schudden. Van der Ende trad veel te laconiek op tegen de overtredingen van Feyenoord.” Dat viel wel mee, al kwam de arbiter ogen te kort om de brandhaarden te bestrijden.

Feyenoord-verdediger Van Gobbel kreeg zelfs een rode kaart, nadat hij Ronald de Boer eerst had geschopt en vervolgens in het gezicht had geslagen. Maar had de rechtermiddenvelder van Ajax ook niet zijn handen gebruikt om Van Gobbel van repliek te dienen? “Ik gaf hem slechts een tikje op zijn hoofd,” luidde het excuus van De Boer.

Maar het idee dat supporters van Ajax en Feyenoord de worsteling tussen Van Gobbel en De Boer zouden willen imiteren, kwam niet in het hoofd op De Boer. “Werden die spandoeken massaal verwijderd?” Na een lachje: “Misschien wilde iemand ze wel boven zijn bed hangen.”

Meer bezonkenheid viel te bespeuren bij de voorzitter van Ajax die werd overstemd toen hij voor de wedstrijd een gesprek trachtte te voeren met de in De Kuip aanwezige Van den Herik. Ook in zijn functie als bestuurslid van de sectie betaald voetbal bij de KNVB heeft Van Praag het supportersbeleid in zijn portefeuille. Maar hij besefte gisteravond dat de actie niet alleen een signaal moet zijn aan de supporters. “Ik kan me heel goed voorstellen dat de toeschouwers zich niet aangesproken voelden door het motto van onze campagne toen de wedstrijd dreigde te ontsporen”, zei Van Praag. “Toch ben ik bijzonder te spreken over het startschot van de actie. Het was niet gezellig tijdens deze Ajax-Feyenoord omdat een vak leeg is gebleven.”

Van Praag zei te hopen da iedereen beseft waar het geweld toe kan leiden. “Namelijk dat supporters niet meer mee mogen naar uitwedstrijden. Ook bij ons lopen jongens stoer te fluiten en te schelden. Ze zijn zogenaamd overal tegen, maar ze zullen in april aan den lijve ondervinden hoe het voelt een duel tussen Feyenoord en Ajax te moeten missen.” En hoewel dagblad Het Parool het tegendeel suggereerde, hadden Rotterdamse fans geen kaartje kunnen kopen dank zij de medewerking van Amsterdamse club-cardhouders. “Dat kon helemaal niet, omdat we dat hebben geblokkeerd”, zei Van Praag. “Al zullen best enkele Rotterdammers in de zaal hebben gezeten.”

Van Praag vreest ook niet dat Picornie door de F-Side tot martelaar wordt verheven. 'Carlo een ding moet je weten, we zullen je niet vergeten', viel op een zwart banier in de Arena te lezen. Zolang de oorzaak van zijn dood centraal staat in de rechtszaal in Haarlem blijft hooguit sprake van een wankele wapenstilstand tussen de hardcore-fans van Ajax en Feyenoord. Zeker als mr. L. Heukels, één van de advocaten van de verdachte Feyenoord-supporters, de stelling onderschrijft dat de moordenaar van Ajax-aanhanger Picornie nog vrij rondloopt.

“Justitie heeft geen enkel belang bij de arrestatie van de dader”, betoogt Heukels. “Dan valt namelijk de zaak tegen de andere veroordeelde Feyenoord-fans in duigen. Hen kan dan hooguit openlijk geweld ten laste worden gelegd.” De Haarlemse persofficier Hemmes-Boender noemt die aantijgingen “laag bij de grondse vuilspuiterij”. Het openbaar ministerie meent namelijk dat Picornie bij de vechtpartij in Beverwijk al fataal hersenletsel had opgelopen en dat de messteek door een vooralsnog onbekende Feyenoord-supporter zijn dood alleen maar heeft bespoedigd. Vier hooligans zijn al veroordeeld wegens medeplichtigheid aan doodslag.

De echo van 'Beverwijk' weerklonk gisteravond zowel in de Arena als in De Kuip, waar de ME zelfs was opgetrommeld voor een wedstrijd zonder spelers. Eén koorzang vanuit Amsterdam werd door de ontgoochelde Rotterdamse aanhang met instemming begroet. “Arie Haan op het kerstmenu.” Ach, wat zou het leuk zijn geweest als de Rotterdammers daar weer een anti-Ajax yell op hadden kunnen verzinnen, mijmerde W. Veenman, voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord. Het jaar van bezinning is dan ook maar net begonnen.