Hongkong duwt beurzen Azië omlaag

SINGAPORE, 27 OKT. De aandelenkoersen op de beurs van Hongkong zijn vandaag weer fors gedaald. De Hang Seng-index, het koersgemiddelde dat vorige week al ruim 18 procent verloor, sloot vanmiddag 5,8 procent lager. De koersval had net als vorige week een domino-effect op vrijwel alle Aziatische beurzen.

Zowel particuliere als institutionele beleggers trekken steeds massaler hun geld terug uit de beurs van Hongkong uit aanhoudende zorg over hogere rentetarieven waarmee de Hongkongse autoriteiten hun munteenheid, de Hongkong dollar, willen beschermen tegen valutaspeculanten. Afgelopen vrijdag herstelden de koersen zich nog van vier opeenvolgende dagen vol dalingen en steeg de Hang Seng-index zes procent. Maar analisten wijzen er op dat het daarbij voornamelijk ging om bedrijven uit Hongkong die hun eigen aandelen kochten.

De Hongkong dollar is de enige munt in Azië die nog steeds stevig zit vastgepind aan de Amerikaanse dollar. Vandaag maakte de minister van financiën van de voormalige Britse kroonkolonie, Donald Tsang, nog eens duidelijk dat hij de koppeling van de munteenheid aan de Amerikaanse dollar in stand zal houden.

Net als vorige week had de koersval in Hongkong invloed op andere beurzen in Azië. Zo zakte de Nikkei-index op de effectenbeurs van Japan, naast Hongkong een van de meest toonaangevende beurzen in Azië, vandaag naar het laagste peil van de afgelopen twee jaar. De beursindex in Tokio sloot uiteindelijk bijna 1,9 procent lager op 17.038,36 punten. Ook op de Zuidkoreaanse beurs in Seoel kelderden de koersen vandaag verder. De index sloot 3,3 procent lager.

In Zuidoost-Azië werd de trend op de beurzen ook bepaald door Hongkong. In Indonesië, Thailand en Maleisië waren de verliezen het grootst al was de koersval niet vergelijkbaar met vorige week. De beurzen in de Filippijnen en Singapore hielden zich vandaag redelijk stabiel. Uitlatingen dit weekeinde van de Amerikaanse minister van financiën Robert Rubin over financiële hulp voor het in crisis verkerende Zuidoost-Azië van de Verenigde Staten, in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, kon de markten nog niet gunstig beïnvloeden.

Ook op de valutamarkten in het Verre Oosten bleef het vandaag onrustig. De Singaporese dollar, tot nu toe een van de sterkste munten in de recente valuta-crisis in de regio, kreeg vandaag wel een nieuwe koersdaling te verwerken. Aanleiding daarvoor was een opmerking van de Singaporese oud-premier Lee Kuan Yew die dit weekeinde aangaf dat Singapore, in tegenstelling tot Hongkong, zijn dollar verder in waarde moet laten dalen om goedkoper te worden en daardoor competitief in de regio te blijven.