Hans Klok snel en geraffineerd

Voorstelling: Magic live on stage, door Hans Klok. Gezien: 23/10 in de RAI, Amsterdam. Tournee t/m 30/5. Inl. (0900) 9203.

Dat is nog eens een opkomst voor een illusionist: een toneel vol groene en blauwe rookslierten, zwaar aangezette orgelakkoorden en volop echoënd Gregoriaans gezang, een optocht van in zwart gehulde figuren met zilveren maskers op, een kolkende zee van groene laser-stralen - en dan Hans Klok, gehuld in zwart leer, met de zelfverzekerde houding van een man die alle elementen zijn wil kan opleggen. Zo begint hij, en de toon is gezet. Dit is de doorgaans met Las Vegas vergeleken stijl die zijn theatershow Magic live on stage is aangemeten.

Jarenlang heeft Hans Klok zijn mega-goochelkunsten als losse nummers vertoond in shows van een ander. Nu is hij echter zelfstandig op tournee, met een voorstelling vol spectaculaire verschijningen en verdwijningen. Zijn genre is dat van de Amerikaanse meester David Copperfield, en onvermijdelijk dringt de vergelijking zich op - des te meer omdat Copperfield nog maar enkele weken geleden in Nederland optrad. In de aard van hun stuntwerk ontlopen ze elkaar niet veel; beiden maken gebruik van moderne theatertechnieken voor hun verrassende variaties op trucs die soms al eeuwen oud zijn. Maar het is Hans Klok die er de beste show van maakt.

Het optreden van David Copperfield bestaat uit een paar fenomenale nummers, die telkens een ingrijpend changement vergen. Zelf vult hij die tijd vóór het gordijn met ellenlange praatjes en kleinere goocheltrucs, die de voortgang hinderlijk onderbreken. Hans Klok doet dat anders; zijn voorstelling is een vloeiend geheel, waarin de changementen plaats vinden tijdens andere nummers. Niet alleen van hemzelf, maar ook van de vier danseressen en twee dansers die hem omringen. Hoewel de korte praatjes er niet allemaal even vlot uit komen, en het zingen van een lied niet zijn grootste kracht is, staat de show in elk geval geen moment stil. Bovendien is zijn belichting, inclusief een breed uitwaaierende vertoning van laser-effecten, heel wat geraffineerder dan die van de wereldberoemde Copperfield.

En het aardige is dat hij naast dat alles, als hommage aan de traditie, óók nog even een paar duiven tovert uit sjaaltjes en zakdoekjes.