Geerink en paard succesvol

ROTTERDAM, 27 OKT. Indien Peter Geerink genoeg krijgt van de paardensport kan hij altijd nog autocoureur worden. De manier waarop de Gelderse springruiter gisteren na zijn overwinning in de wereldbeker-kwalificatie wedstrijd van Jumping Amsterdam zijn net gewonnen auto door de piste stuurde, duidde op stuurmanskunst.

Het enthousiasme waarmee hij even eerder de schimmel LBH Royal Bravour over de hindernissen in de RAI had geleid, doet echter geen naderend einde van zijn carrière vermoeden. Eerder dit najaar was de ruiter uit Gelselaar al succesvol in Oslo, vorig seizoen betekende de zesde plaats in de wereldbekerfinale in Göteborg zijn internationale doorbraak.

Over de winstpremie had Geerink geen klagen, over zijn paard evenmin. LBH Royal Bravour is hooguit wat bang voor water, een sloot is niet aan hem besteed, daarom zadelt de ruiter het paard het liefst voor binnenconcoursen. “Voor de Europese- en wereldkampioenschappen hebben we nu toch een gouden team, daar kom je niet zo makkelijk tussen.”

Dat Lansink, Tops en Romp het afgelopen weekeinde in de Mexicaanse zon vertoefden, deed Geerink dan ook niets. Dat de veertigste editie van Jumping Amsterdam door de afwezigheid van een groot aantal toppers was gedevalueerd, ontkende de winnaar.

Geerink was één van de drie foutloze combinaties van de zes, die de barrage haalden. Raymakers, na zijn rugblessure hard werkend aan een goede samenwerking met oud-olympisch kampioen Classic Touch, had als vierde starter de beste tijd neergezet, 36,45 seconden. Geerink was 1,7 seconde sneller. Alleen oud-Europees kampioen Charles wachtte nog. De Ier had Geerink bezworen niet angstig te hoeven zijn, met zijn pas zevenjarige paard Nustria had Charles geen kans. Zei de ruiter, die vervolgens binnen een seconde van Geerink finishte.

Geerink nam de leiding in de stand van de wereldbeker over van Van der Vleuten, die in de eerste manche slechts zes punten scoorde. Geerink heeft nu een totaal van 46, dat moet genoeg zijn om de finale in april in Helsinki te halen.