Feyenoord betaalt tol voor falend beleid; Speels Ajax vernedert onherkenbare rivaal

AMSTERDAM, 27 OKT. Ajax kan komende donderdag in Kerkrade tegen Roda JC het twee jaar oude record evenaren van twaalf overwinningen op rij - gemeten vanaf de seizoenstart. Feyenoord daarentegen heeft andere zaken aan zijn hoofd. De ploeg hoeft al in een vroeg stadium weinig illusies meer te koesteren over de landstitel. Ajax wreef gisteren zout in de wonden door de Rotterdammers in een kat-en-muis-spelletje met 4-0 te verslaan.

Daardoor gaapt nu een kloof van dertien punten tussen de twee rivalen uit de Randstad. Tel daarbij op dat Feyenoord ook in de Champions League in een uitzichtloze positie is gemanoeuvreerd en de conclusie is gerechtvaardigd dat de aangeslagen formatie van Haan een zwarte herfst doormaakt. Zowel Ajax als Feyenoord raakte vorig seizoen belangrijke spelers kwijt. De club uit de Arena zag de internationals Kluivert, Overmars en Bogarde vertrekken. Uit Rotterdam-Zuid verdwenen Koeman, De Goey en Taument. Inmiddels is wel duidelijk dat Ajax de opengevallen plaatsen aanzienlijk beter heeft opgevuld.

Dat is niet eens zozeer een kwestie van geld geweest, eerder een zaak van beleid en organisatie. Na het Bosman-arrest blijkt een goed scoutingsapparaat van levensbelang en dit heeft Ajax beter onderkend dan Feyenoord. Daarnaast weet Ajax door de aanvallende spelopvatting precies naar welke type spelers het moet zoeken, terwijl in het aankoopbeleid van Feyenoord weinig lijn valt te ontdekken Die constatering werd gisteren nog eens benadrukt door Ronald de Boer. “Feyenoord maakt nu hetzelfde door als wij vorig seizoen. De ploeg draait niet, het vertrouwen is weg en de resultaten blijven uit. Maar er is wel een verschil. Ik mis bij die ploeg nog steeds een vast systeem.”

Die woorden kan Haan zich aantrekken. In de twee jaar dat hij nu aan het bewind is in De Kuip zocht hij altijd naar zekerheden en was zijn tactisch concept afgestemd op resultaatvoetbal. Niet de kwaliteiten van de eigen spelers, maar de opstelling van de tegenstander was vaak het uitgangspunt. Intussen bleef Feyenoord als los zand aan elkaar hangen. Misschien dat Feyenoord niet de spelers kan krijgen die Ajax door zijn naamsbekendheid wel kan contracteren. Maar deze handicap had deels overwonnen kunnen worden door vanuit een bepaalde filosofie te werken en spelers op te leiden voor een vaste positie.

Verder had een tactisch begaafde voetballer klaargestoomd moeten worden om de leidersrol van Koeman over te nemen. Het is allemaal niet gebeurd. Het lijkt erop dat Feyenoord daarvoor nu de rekening krijgt gepresenteerd. Ook tegen Ajax pasten de Rotterdammers zich aan. De creativiteit op het middenveld was bij voorbaat al weg door de blessures van Van Bronckhorst en Sanchez. Dat de Argentijn op het laatste moment zou zijn afgehaakt, werd door Blind in twijfel getrokken.

De Ajax-aanvoerder vermoedde eerder dat Haan gewoon in de persoon van Van Wonderen een extra verdedigende middenvelder wilde inzetten. Ook Van Bronckhorst was vervangen door een defensieve voetballer: Boateng. Haan hield Kornejev tot de slotfase van de wedstrijd op de bank. Blind speelde meer op het middenveld dan achterin om Van Gastel zoveel mogelijk op eigen helft te houden. Litmanen drukte Van Wonderen terug naar de achterste linie.

En zo kwam Feyenoord nauwelijks aan opbouwen toe, speelde het meer achter- dan vooruit en kreeg het slechts een paar kansen toen de wedstrijd al lang was beslist. Op de helft van de Rotterdammers combineerden de Ajacieden naar hartelust in een hoog tempo met Arveladze als aanspeelpunt. De Georgiër maakte een betere indruk dan de afgelopen weken, maar had in de weinig wendbare Schuiteman dan ook een ideale tegenstander.

Deed Feyenoord dan helemaal niets goed? Ja toch, de buitenspelval die werd gehanteerd om Ajax nog enigszins van het doel af te houden. Aan de andere kant was het onvermijdelijk dat het ook een keer mis ging. Dat gebeurde bij het eerste doelpunt door een arbitrale blunder en bij de tweede treffer doordat Van Gobbel te laat opschoof waarna Arveladze Ajax kort voor rust op 2-0 kon brengen.

Haan zag het allemaal met lede ogen aan. Het enige lichtpuntje was de constatering dat zijn ploeg zich als een eenheid had gemanifesteerd. Na de vele praatsessies dit seizoen betekende dit een belangrijk winstpunt. Desondanks zal hij voor de derde keer in de 'week van de waarheid' moeilijke momenten hebben gekend. Net als in Tilburg kreeg hij de hoon van het publiek dat treiterde met spreekkoren als “Haan is een echte Ajacied” en “Haan neem je rotzooi mee”. En dat doet pijn.

Of er al niet genoeg vernederingen voor Feyenoord waren te verwerken hield Witschge als een circusartiest in de loop de bal even negen keer hoog. Tot man van de wedstrijd werd jubilaris Blind uitgeroepen. In zijn vijfhonderdste competitieduel bleek de 36-jarige libero nog over ijzeren longen te beschikken. Ajax-trainer Olsen wil nog niets weten over het naderende afscheid van de Zeeuw. Maar Blind zelf verzekerde iedereen dat dit toch echt zijn laatste Ajax-Feyenoord is geweest.

    • Erik Oudshoorn