EU veroordeelt geweld tegen Algerijns volk

MONDORF-LES-BAINS, 27 OKT. De Europese Unie heeft gisteren “het terrorisme en het blinde geweld tegen het Algerijnse volk” veroordeeld. Dat zei de Luxemburgse minister Poos, momenteel voorzitter van de EU, na afloop van een tweedaagse bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Poos, die volgende maand de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Attaf, ontmoet, zei dat de EU-ministers bereid zijn te helpen bij het vinden van een politieke oplossing in Algerije. De EU-ministers roepen president Zéroual op een dialoog aan te gaan met “alle democratische krachten die het geweld afwijzen”. [Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood later de ambassadeur van Luxemburg als EU-vertegenwoordiger, die te horen kreeg dat Algiers elke bemoeienis met zijn interne aangelegenheden afwijst.]

Minister Poos kondigde ook aan dat hij begin november als EU-voorzitter naar het Midden-Oosten gaat “ter ondersteuning van de pogingen om het vredesproces weer op gang te brengen”. Daarna reist hij door naar de Verenigde Staten, om onder andere minister Albright (Buitenlandse Zaken) over zijn bezoek te informeren. Volgens Poos moet de EU de samenwerking met de VS versterken, om een “rechtvaardige en duurzame oplossing” te vinden voor het stagnerende vredesproces. De EU heeft Israel opgeroepen tot een moratorium op nieuwe vestigingen in de bezette gebieden en om de luchthaven in de Palestijnse gebieden niet langer te blokkeren. Ongewoon scherp in zijn berisping van Israel was de Duitse minister Kinkel (Buitenlandse Zaken). Kinkel, die afgelopen weekeinde de Palestijnse leider Arafat ontmoette, zei dat de Israelische nederzettingspolitiek een schending is van het volkenrecht. Volgens minister Van Mierlo zoekt de EU in het vredesproces in het Midden-Oosten een “grotere Europese rol in aansluiting met de VS”.