Eerste bezoek in twaalf jaar

De Amerikaanse reis van Jiang Zemin is het eerste staatsbezoek in twaalf jaar dat een Chinese president brengt aan de VS. Enkele belangrijke data in de relatie tussen de VS en China:

c1971: In april nodigt China de Amerikaanse tafeltennisploeg uit voor een goodwillbezoek, daarmee het startsein gevend voor de 'pingpongdiplomatie'. In oktober neemt China de zetel van Taiwan over in de Verenigde Naties.

1972: Historische reis van president Nixon naar China. Hij wordt op 21 februari op het vliegveld ontvangen door premier Zhou Enlai. 's Middags is hij op visite bij Mao Zedong. Zijn bezoek resulteert in een gezamenlijk communiqué waarin de Amerikaanse en Chinese visies op de wereldpolitiek worden samengevat.

1975: In december bezoekt president Ford Peking.

1978: President Carter stelt voor dat de VS overgaan tot algehele normalisering van de diplomatieke betrekkingen met China.

1979: Op 1 januari maken de VS en China bekend dat ze volledige diplomatieke betrekkingen aanknopen. Washington verbreekt de officiële banden met Taiwan. Eind januari brengt Deng Xiaoping een staatsbezoek aan de VS. Hij neemt het Amerikaanse publiek voor zich in door in Texas een cowboyhoed op te zetten tijdens een rodeoshow. Op 17 februari valt het Chinese leger het noorden van Vietnam binnen.

1984: President Reagan bezoekt China.

1985: De Chinese president Li Xiannian brent een tegenbezoek aan de VS.

1989: Op zijn eerste buitenlandse reis als president, om de begrafenis van de Japanse keizer Hirohito bij te wonen, bezoekt president Bush in februari ook China. Het Volksbevrijdingsleger maakt in de nacht van 3 op 4 juni met geweld een einde aan studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede.

1993: Ontmoeting tussen president Clinton en Jiang Zemin in de marge van een APEC-conferentie in Seattle.

1994: De VS koppelen de status van 'meest begunstigde handelsnatie' voor China los van het mensenrechtenbeleid.

1995: In de marge van de viering van het vijftigjarig jubileum van de VN hebben president Clinton en zijn ambtgenoot Jiang Zemin in oktober een korte ontmoeting.

1996: VS sturen in maart schepen naar Straat van Taiwan.

1997: Op 1 juli is de overdracht van de vroegere Britse kolonie Hongkong aan China een feit.