EEN OSCAR VOOR EEN POT JAM

In het rapport bij de toekenning van de Jaarprijs Goede Voeding van een onafhankelijke jury die uit 13 personen bestaat wordt nadrukkelijk vermeld dat niet een bepaald product het predikaat 'Goede Voeding' ontvangt, maar dat intentie, de benadering en de filosofie achter de totstandkoming of distributie van een product wordt beloond met deze prijs onder auspiciën van de Stuurgroep Goede Voeding en het Voedingscentrum.

22 inzendingen dongen mee naar de hoofdprijs. 17 blijven geheim. Alleen de 5 genomineerden mogen worden genoemd. Het waren: Groentehof B.V. van Fresh Quality Groentesnacks, Lassie met Meergranenrijst, Coberco Zuivel met Milk & Fruit, Frico met Slankie 20+ natuurkaas en Honig Merkartikelen met Wake Up! Brinta.

De te bekronen firma dient een bijzondere bijdrage te hebben geleverd aan de doelstellingen van de stuurgroep Goede Voeding, te weten: gezond, gemakkelijk, bereikbaar. De winnaar van dit jaar is Wake Up! Brinta. Of het toegevoegde aroma en al die suiker die er in dit drinkontbijt zit nou zo gezond zijn, vraag ik mij af. Het gaat bij deze prijs dus niet om lekker, maar om slim ondernemerschap. In het juryrapport staat: “De reden voor de jury om de Jaarprijs aan Wake Up! toe te kennen betreft niet zo zeer het product zelf, maar de lijn die is gevolgd bij de ontwikkeling ervan. Het onderzoek naar het ontbijtgedrag van de consument, het concept en de denkwijze die achter de ontwikkeling van het product zit geven blijk van een duidelijke visie, ondernemingszin en betrokkenheid bij de gezondheid van de Nederlandse consument.”

Het is grappig om het apetrotse persbericht van Honig/Wake Up/Brinta naast deze verklaring te leggen. Want wat staat er in grote letters bovenaan dit bericht? “Officiële erkenning voor het eerste drinkontbijt in Nederland - Wake Up! van Brinta wint Jaarprijs Goede Voeding.”

Wat een aandoenlijk lieve juryleden zitten er in deze reclameprijs. En wat hebben ze een mooi karakter! Ze denken dat het Honig om de gezondheid van ons volk te doen is en niet om het geld verdienen aan een zoete, koude, dunne pap die de niet-ontbijters als gezond en snel in de maag wordt gesplitst.

Mijn Goede Voeding Oscar gaat naar een gewone geroosterde bruine boterham met marmelade. Met een glaasje melk. Mijn mond maakt daar zelf wel Wake Up! van.

En dan nu een recept. Het is het kortste en snelste recept dat óóit in deze rubriek werd vermeld en waarbij marmelade goed van pas komt. Die pot jam wordt namelijk ook wel eens gebruikt als er wild, gevogelte of vlees op het menu staat. Het oppep-recept dat uit 7 woorden bestaat luidt: Roer enkele lepels marmelade door het braadvocht!