Doek Poussin verlaat Engeland

LONDEN, 27 OKT. Het schilderij Temps calme (rustig weer) van de zeventiende-eeuwse Franse schilder Nicolas Poussin zal uit Engeland naar de Verenigde Staten verhuizen. Het Britse ministerie van cultuur heeft een exportvergunning gegeven aan het J. Paul Getty Museum in Malibu (Los Angeles), dat het doek in april op een veiling kocht.

Een adellijke Engelse familie had het schilderij op de veiling gebracht. De regering in Londen wilde het doek in Engeland houden en gaf Engelse kunstinstellingen tot 18 oktober de tijd om het doek te kopen. Maar geen enkel museum toonde belangstelling.

Een woordvoerder van de National Gallery in Londen zei dat zijn museum in hoofdzaak schilderijen aankoopt die een leemte in de collectie vullen. Hoewel Temps calme zeker kwaliteiten heeft, had de Gallery geen interesse omdat het al verscheidene doeken van Poussin bezit. Volgens de Engelse krant The Guardian zijn er in Engeland 48 schilderijen van de zeventiende-eeuwse kunstenaar.